ZAANDIJK - De bewoners van de Zaanse Schans zijn de overlast van de massale toestroom van toeristen al langer zat. Maar dat de ondernemers zich nu ook keren tegen de enorme groei van het aantal toeristen is nieuw. De komende tien jaar groeit het aantal bezoekers naar drie miljoen, een verdubbeling. Dat is teveel en te druk, vinden ondernemers en bewoners.

Ze verzetten zich nu tegen de plannen van de Stichting Zaanse Schans en de gemeente Zaanstad, omdat ze niet willen dat het een openluchtmuseum wordt. Die plannen houden in dat er onder meer een parkeergarage moet komen en dat bezoekers een entreeticket moeten kopen. Nu is toegang nog gratis.

Evenwicht zoek
Bernhard Groot woont al 23 jaar op de Zaanse Schans. Heerlijk wonen met een achtertuin aan de Zaan en zicht op de fraaie molens. Natuurlijk wist hij destijds ook wel dat hij bij een toeristische attractie ging wonen. "Maar toen waren er jaarlijks nog maar 500.000 bezoekers."

Met drie miljoen bezoekers is het evenwicht tussen wonen en toerisme zoek. Dat vindt ook ondernemer Willem Kooijman. Hij heeft een klompenmakerij op de Schans en op zomerse piekdagen is het al veel te druk. "Dan kun je de toeristen het ambacht van klompenmaken niet eens goed laten zien."

"Geen Disney aan de Zaan"
Met jaarlijks anderhalf miljoen bezoekers is de grens bereikt, vinden Bernhard en Willem. "De Zaanse Schans is een mooie, idyllische plek en dat moet je zo houden", zegt Willem. "Geen Disney aan de Zaan."