ZAANSTAD - In twee weken tijd zette de Culturele Raad Zaanstad en het Wij zijn Zaankanters Platform van PvdA Zaanstreek de Hart voor Zaankanters Kwis op. Hierbij werden ze geholpen door vele bekende en minder bekende Zaankanters, zoals Henny Huisman, Najib Amhali, Tim Klijn, Funda Mujde, dominee Frank Visser, boswachter Arjan Postma, wethouder Songül Mutluer en burgemeester Jan Hamming. Zij stelden allemaal een vraag tijdens de online kwis afgelopen vrijdag.


Op basis van het aantal kijkers en de grootte van de teams is de schatting dat er ruim 700 spelers meededen met de kwis. Zelfs vanuit Parijs en Nieuwegein werd er meegespeeld. Bij elkaar is er 6.000 euro aan donaties toegezegd. Deze donaties worden door de gekozen organisaties de komende dagen zelf geïncasseerd. De deelnemers aan de kwis speelden voor één van de zesenzeventig bedrijven en organisaties die zichzelf of door een ander waren aangemeld. De voedselbank Zaanstreek kon rekenen op de grootste opbrengst. Zij kunnen 630 euro aan steun verwachten.

Ook stichting de Zaansche Molen en lunchroom Tante Tee uit Krommenie oogsten veel steun. Bijna alle organisaties deelden mee in de speelvreugde. Ook onder de deelnemers aan de kwis werden nog 25 prijzen verloot. Deze waren beschikbaar gesteld door het Zaanse bedrijfsleven. Zo stelde Inntel Hotels Zaandam een escaperoom arrangement beschikbaar en Brouwerij Hoop een proeverij voor 12 personen en enkele bierpakketen. Daarnaast waren er boeken en kaarten van onder andere het Zaantheater. De Hart voor Zaankanters Kwis werd gepresenteerd door geluksexpert Patrick van Hees en Merel Kan van De Orkaan.

Na afloop waren er vele positieve reacties op het initiatief online te lezen. De initiatiefnemers wilde door middel van deze kwis, de Zaankanters die getroffen worden door de coronacrisis, een hart onder de riem steken en een steuntje in de rug geven.

De kwis is terug te kijken op www.hartvoorzaankanterskwis.nl