ZAANDAM - Schilderen, creëren, in de voetsporen treden van en je laten inspireren: vanaf juni wordt met tal van activiteiten gevierd dat de impressionist Monet de Zaanstreek bezocht. Woensdag 2 juni 2021, precies 150 jaar nadat de Franse schilder in Zaandam aankwam, opent cultuurwethouder Annette Baerveldt ‘Door de ogen van Monet’.

Op www.doordeogenvanmonet.nl is inspiratie en meer informatie over de activiteiten tot en met september te vinden. De site is als het ware een online reisgids door de stad en de streek. De activiteiten nemen je niet alleen mee naar de tijd van Monet, maar laten je vooral ook met andere ogen naar de streek van nu kijken.

Wat is er te doen?
In het Zaans Museum is de Monetzaal geheel vernieuwd en kun je bijvoorbeeld met het hele gezin een Monet leren schetsen of varen door de Kalverpolder. Voor volwassenen is er ook een Monet-rondleiding of fietstocht. Bij het MonetAtelier is er onder andere een expositie, een ‘en plein air’ schilder-event en kun je mee op fotografiewandeling. FluXus, centrum voor de kunsten Zaanstad, werkt met amateurkunstenaars naar een Monet-kunstmanifestatie toe. Alle activiteiten vinden plaats volgens de dan geldende coronarichtlijnen.

Opening bij MonetAtelier

Woensdagmiddag 2 juni om 16.15 uur opent de Zaanse wethouder voor cultuur Annette Baerveldt officieel ‘Door de ogen van Monet’ op de Beatrixbrug ter hoogte van de opgang naar het MonetAtelier. In dit atelier zijn replica’s van alle 25 Zaanse doeken van Monet zijn te bewonderen.

Over ‘Door de ogen van Monet’
Door de ogen van Monet 2021 vormt een overkoepelend thema voor een culturele en sociaal-maatschappelijke programmering: de start van een blijvende, voelbare en zichtbare verbinding en beleving van Monet in Zaanstad. Een kerngroep, die bestaat uit het Zaans Museum, Stichting Monet in Zaandam, Stichting FluXus, Stichting Marketing Zaanstreek, Cultureel Centrum Bullekerk en BIZ Zaanstad, is verantwoordelijk voor het programma.

Over Monet in de Zaanstreek

De Franse impressionist Claude Monet kwam in 1871 naar Zaandam. De innovatiekracht, de charme van de Zaanstreek en zijn inwoners vormden een inspiratiebron voor hem. Zijn werk maakte hier in Zaandam een markante ontwikkeling door en zijn relatief korte verblijf resulteerde in een hoge productie van 25 schilderijen en 9 schetsen. Zijn verblijf 150 jaar geleden vormt daarmee een directe aanleiding voor de Gemeente Zaanstad en een aantal (culturele) instellingen om aandacht te besteden aan Monet.