ASSENDELFT - Er wordt al enige tijd gebouwd aan een Zaanse eyecatcher in Assendelft. Een grote stolpboerderij met aaneengeschakelde Zaanse huisjes vernoemd naar een oude Zaanse molen, 'Zorgvilla Bestevaer'. Het beeldbepalende pand valt niet te missen voor wie vanaf de A8 Assendelft binnenrijdt. De zorgvilla bestaat uit 30 appartementen waar ouderen met een zorgvraag zelfstandig kunnen blijven wonen met de beschikking over 24-uurs zorg én extra's. De interesse voor deze kleinschalige zorglocatie is groot en voor de eerste bewoners is nu een officiële openingsdatum vastgesteld."

We gaan 2 januari onze deuren openen voor de eerste 16 zorgappartementen. Dit zijn circa 21 bewoners, want ook echtparen kunnen samen blijven wonen in de zorgvilla. Zélfs indien slechts één van beiden een zorgvraag heeft", steekt locatiemanager Inge Blom van wal. Om de hoge mate van kwaliteit in de zorg en dienstverlening van de villa te garanderen in de hagelnieuwe villa, wordt het 'inhuizen' van nieuwe bewoners gefaseerd. Bij aanvang 16 appartementen zodat eventuele kinderziektes het zorgproces niet verstoren. De rest van de zorgappartementen volgt in de eerste paar maanden na opening.

Tijd voor persoonlijke aandacht
Het professionele zorgteam wordt eveneens gefaseerd opgeschaald tot een volledige bezetting van ca. 60 man. En net als bij potentieel bewoners blijkt er -ondanks de krappe arbeidsmarkt- ook onder zorgcollega's een grote interesse. Hen lijkt het vooral aan te spreken dat er in de zorgvilla meer collega's per bewoner zijn, waardoor er tijd is voor persoonlijke aandacht. Blom: "We hebben een enorm luxeprobleem, want er werd massaal gesolliciteerd nog vóórdat wij de werving waren gestart. Na bijna 750 sollicitaties hebben we besloten hier alvast de pareltjes uit te halen en ons professionele, liefdevolle (zorg)team samen te stellen. Mijn dreamteam staat inmiddels grotendeels en we kunnen allemaal niet wachten om 2 januari onze eerste bewoners te ontvangen."

Geslaagde open dag bevestiging voor eerste bewoners
Een deel van dit dreamteam was al aanwezig tijdens de eerste open dag, welke exclusief voor toekomstig bewoners is georganiseerd. Terwijl de zorgvilla nog een bouwplaats was, konden toekomstig bewoners eindelijk het gereserveerde appartement bekijken. "Het geeft hen toch veel meer gevoel om door het appartement heen te lopen, de grote hoeveelheid lichtinval te ervaren en alvast van het uitzicht te genieten, dan hun aanvankelijke keuze vanaf een plattegrond", vertelt Blom.

Naast het eigen appartement werden de toekomstig bewoners rondgeleid door de algemene ruimten en konden zij in gesprek gaan met de collega's van het (zorg)team. Deze namen uitgebreid de tijd om te vertellen over de zorg en dienstverlening met comfortabele extra's die bewoners kunnen gaan verwachten. Daarnaast lichtte de interieurstyliste haar plannen toe, aangezien de inrichting van het pand ook sfeerbepalend is. En, wellicht omdat liefde ook door de maag gaat, ontbrak ook de chef-kok niet met maaltijdimpressies en een lekker gebakje van de lokale bakkerij.

Een veilig thuis
Met nog iets meer dan twee maanden te gaan, wordt er hard aan gewerkt om de villa een veilig thuis te maken voor de bewoners. Een veilige plek, voorzien van 24-uurs zorg, waar zij zelfstandig kunnen blijven wonen. Ongeacht de zorgvraag. Of de bewoners nu alleen of als echtpaar komen en of zij nu een lichamelijke zorgvraag of geheugenproblemen hebben. De bewoner staat centraal, het zorgaanbod wordt aangepast op de wensen en routines van de bewoners. Geïnteresseerden kunnen via de website een brochure aanvragen, per email of per post.