KROMMENIE - Na een sloop-en bouwperiode van 2,5 jaar heeft Parteon de nieuwe 3-en 4 kamerwoningen aan de Lijnbaan en Zonnelaan in Krommenie opgeleverd. In twee fases zijn er 72 vooroorlogse woningen gesloopt en 75 energieneutrale woningen teruggebouwd. Samen met aannemer Plegt-Vos en Bureau Beltman Architecten is ervoor gezorgd dat de nieuwbouwwoningen goed aansluiten bij de omgeving.

Wethouder Wonen Harrie van der Laan en Parteon directeur-bestuurder Harry Platte waren aanwezig bij de feestelijke oplevering van de woningen. Van der Laan: ‘De woningen zien er geweldig uit en daarnaast zijn er 3 extra woningen toegevoegd. Complimenten aan Parteon. Ik ben blij dat ongeveer 20 bewoners van de 72 zijn teruggekeerd. Vaak willen mensen in hun eigen buurtje blijven omdat ze zich daar thuis voelen en een sociaal netwerk hebben. Dat zorgt voor verbinding en dat vind ik belangrijk. Je huis is meer dan alleen de stenen. Het is ook het ‘sociale cement’ dat maakt dat je prettig woont.’

Ook Harry Platte is blij met het resultaat: ‘Verleden en toekomst komen mooi samen in dit project. Oud buurtbewoners keren terug, of worden geëerd met een gedenksteen. Terwijl de energieneutrale woningen klaar zijn voor de toekomst en de nieuwe bewoners hier opnieuw jaren fijn kunnen wonen.’

Saamhorigheid in de wijk

Een groot aantal bewoners is na afronding van de eerste fase teruggekeerd naar de wijk. Veel van deze bewoners zijn in de buurt geboren en getogen. Ook in de tweede fase worden er vroegere bewoners verwelkomd. Één van hen is Nico Breeuwer, die al vanaf 1982 aan de Zonnelaan woonde. Hij is een tijdje uit de wijk weggeweest, maar komt nu weer terug. Daarnaast verhuist er een groot aantal mensen vanuit de Bomenbuurt en de Weverstraat naar de wijk. Doordat veel mensen elkaar al kennen vanuit het dorp, heerst er meteen een gevoel van saamhorigheid.

Gedenksteen Hotze de Roos
Kinderboekenschrijver Hotze de Roos, bekend van ‘De Kameleon’ boekenserie, heeft een groot deel van zijn leven aan de Lijnbaan gewoond. Daarom is op de kopgevel van een woning aan de Lijnbaan een gedenksteen geplaatst. Op die manier krijgt ook de geschiedenis een plek in de wijk. De onthulling van de gedenksteen is gedaan in het kader van de uitreiking van de ‘Hotze de Roos’ prijs. De Hotze de Roosprijs is een prijs die jaarlijks aan een debuterende kinderboekenschrijver wordt uitgereikt. Schoolkinderen uit de gemeente Zaanstad brachten hier hun stem voor uit.