ASSENDELFT - Assendelft is 23 duurzame eengezinswoningen rijker. De vijftien sociale huurwoningen en acht huurwoningen in het middenhuursegment zijn allen verhuurd. Op dinsdag 5 oktober nodigde Parteon de nieuwe bewoners en andere betrokkenen uit voor een hapje en drankje om dit samen te vieren.

Ook middenhuur

De extreme prijsstijgingen van koop- en vrije sector huurwoningen in Zaanstad zorgen ervoor dat doorstromen steeds lastiger wordt en dat woningzoekenden met een middeninkomen tussen wal en schip raken. Voor dit project heeft Parteon daarom besloten om de eerder geplande koopwoningen om te zetten naar huurwoningen in het middensegment om huurders met een middeninkomen woonruimte te bieden en doorstroming te bevorderen.

Harry Platte, directeur-bestuurder Parteon: "Parteon is er voor de verhuur van sociale huurwoningen. We zien alleen dat er mensen zijn die geen huis kunnen vinden, omdat hun inkomen net te hoog is voor de sociale huur en te laag om een huis te kunnen kopen. We vinden het belangrijk dat deze mensen in een huis kunnen wonen met een huurprijs die passend is bij hun inkomen. Naast de verhuur van 15 sociale huurwoningen bieden we in Plan Luyt daarom ook acht gezinnen met een middeninkomen een fijn thuis. Veel van deze huurders laten een sociale huurwoning achter en maken zo ruimte voor andere woningzoekenden."

Duurzaam wonen
De duurzame vierkamerwoningen hebben een woonoppervlakte van ongeveer honderd vierkante meter. De woningen zijn volledig gasloos en hebben een warmtepomp, zonnepanelen en vloerverwarming op de begane grond en eerste verdieping.

Ook wethouder Songül Mutluer was gisteren aanwezig om de oplevering van het nieuwe project te vieren en de bewoners welkom te heten: "Er is veel behoefte aan betaalbare woningen, want de woningnood in Zaanstad is groot en dus is elke nieuwe woning goed nieuws. Omdat een huishouden kan doorstromen uit de sociale huur, help je ook iemand die nu op de wachtlijst staat. En mooi dat deze woningen energiezuinig zijn, want dat betekent ook lagere woonlasten voor de nieuwe bewoners."

Karakteristiek uiterlijk

De woningen zijn met oog voor de omgeving ontworpen. Op het terrein van de voormalige Zaanlandsche IJsfabriek en later Luyt metaalwarenfabriek, past het karakteristieke uiterlijk bij de omliggende bebouwing, waar mansardekappen vaker terugkomen. Wesly Verhaert, vestigingsdirecteur Van Wijnen Heerhugowaard: "Wij hebben de 23 woningen gerealiseerd volgens het karakteristieke ontwerp van FKG architecten aan de Zaan. De woningen zien er alles behalve standaard uit en beschikken ook nog eens over veel duurzame oplossingen, wat zorgt voor volop wooncomfort voor de bewoners."