ZAANDAM - De gemeente Zaanstad heeft in 2020 van Meld Misdaad Anoniem, 232 meldingen ontvangen. Dat is een stijging van 35% vergeleken met 2019. Deze meldingen levert de gemeente belangrijke informatie op. Deze informatie gebruikt ze in haar aanpak, om de criminaliteit in Zaanstad zo laag mogelijk te houden.


Burgemeester Jan Hamming van Zaanstad is blij met de resultaten tot dusver: "Het is fijn om te zien dat mensen de weg naar 'MMA' weten te vinden en meer gaan melden. Het is heel belangrijk dat inwoners helpen en het heeft ook zin. Op elke melding volgt een actie en vaak ook met resultaat. Wij hebben de ogen en oren van onze inwoners heel hard nodig om een goede vuist te maken tegen criminaliteit. Natuurlijk helpt het ook dat vanwege corona mensen meer thuis zijn en daardoor ook meer opmerken. We blijven een beroep doen op iedereen die vermoedt dat er criminele activiteiten plaatsvinden. Niemand wil toch een drugslab in zijn buurt?!"


Anoniem
Meld Misdaad Anoniem (MMA) is een onafhankelijk meldpunt, waar u anoniem informatie kunt geven. Denk bijvoorbeeld aan informatie over mishandeling, overvallen, drugs, brandstichting of wapen- en mensenhandel. Alleen als uw anonimiteit gewaarborgd kan worden, stuurt MMA de melding door naar bijvoorbeeld de politie, gemeente of andere opsporingsdiensten.


Meeste meldingen over drugs
De grootste categorie waarover Zaanstad van MMA meldingen ontving was de categorie drugs (61%). Het gaat dan vooral om drugspanden en drugshandel. De top 5 categorieën van de meeste meldingen, bestond verder uit geld, geweld, zeden en een categorie overig. Een deel van de stijging van het aantal meldingen, is te verklaren door de komst van een nieuwe categorie: het melden van het overtreden van de Covid-19 regels. Opvallend ook is dat in mei 2020 de eerste MMA melding over illegale prostitutie is ontvangen. Over 2020 zijn dit in totaal 12 meldingen geworden.


Meer weten over de meldingen van 2020, ga dan naar www.zaanstad.nl, zoekterm: Meld Misdaad Anoniem.


De volledige analyse is hier terug te vinden.