ZAANDAM - Meer dan een miljoen Nederlanders voelen zich vaak eenzaam. Om daar iets aan te doen roept het ministerie van Volksgezondheid de week van 30 september t/m 7 oktober uit tot ‘Week tegen de Eenzaamheid’. Het Zaantheater organiseert tijdens deze week op 2 oktober een ‘Samen Uit Salon’.

‘Ik kan bijna niet wachten,’ zegt gastvrouw Ria Kee, ‘Ik heb zo’n zin om weer nieuwe mensen te ontmoeten.’ Elf jaar geleden organiseerde het Zaantheater voor het eerst een ‘Samen Uit Salon’. Het concept is simpel. Ria zit vanaf een uur voor aanvang van de voorstelling klaar met koffie en iets lekkers. Iedereen die dat wil, en alleen naar een voorstelling komt, kan zich bij haar aansluiten. ‘Ik ben er niet alleen voor mensen die eenzaam zijn, je kan je ook bij mij komen zitten als bijvoorbeeld je man niet van theater houdt. Na de voorstelling ontmoeten we elkaar opnieuw. Je kan dan naar huis gaan om aan een stoel te vertellen hoe de voorstelling was, maar het is leuker om samen na te praten.’

Zo kan er op 2 oktober volop worden gepraat over ‘Hotel Spijkers’, want dat is de voorstelling die dan in het Zaantheater te zien is. Deze avondvullende muziektheatervoorstelling van de Zaanse Joost Spijkers is een eenmansopera over honger naar het leven: het verlangen naar samenzijn en hoe het in leven houden van herinneringen vrijheid brengt. Een voorstelling die qua thematiek mooi in de ‘Week tegen de Eenzaamheid’ past.


Ria hoopt dit theaterseizoen op nieuwe mensen die alleen naar het Zaantheater zullen komen. ‘Het mooie van de ‘Samen Uit Salon’ is dat ik echte vriendschappen heb zien ontstaan. Mensen leggen hun verhaal bij mij en bij elkaar neer. Ik heb ook weleens gedacht dat een man en een vrouw een leuk stelletje zouden kunnen worden. Dat gebeurde toen niet, maar wat niet is kan nog komen.’

Heeft u zin om op 2 oktober alleen, maar toch samen naar de voorstelling ‘Hotel Spijkers’ te gaan? Meedoen is simpel. U koopt een kaartje en haakt aan bij Ria die vanaf een uur voor aanvang aan een tafeltje op u wacht.

Voorstelling: Hotel Spijkers – 20.30
Samen Uit Salon – vanaf 19.30
Kaarten bestellen kan via www.zaantheater.nl