ZAANDAM - Naast de KingsDome in Zaandam, van de bekende straatvoetballer Edward van Gils, is donderdag een bijzondere samenwerking bekrachtigd. Om meer kinderen aan het sporten te krijgen of cultureel actief te laten zijn, is de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), samen met Exodus Nederland, Gevangenenzorg Nederland, Vereniging Humanitas en Expertisecentrum K I N D een samenwerking aangegaan met het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Donderdagmiddag is hiervoor een convenant ondertekend.


De aftrap van de samenwerking vond symbolisch plaats rond de middenstip op het voetbalveld naast de KingsDome. Directeuren en bestuurders van de betrokken organisaties zetten hun handtekening onder het convenant. Op hetzelfde veld werd ondertussen door trainers van de Streetkings, de voetbalschool van Edward van Gils, een clinic gegeven aan enkele jongeren.

Directeur Monique Maks, één van de ondertekenaars, is blij met de samenwerking met de Dienst Justitiële Inrichtingen, waaronder alle Nederlandse gevangenissen vallen. Op jaarbasis zijn er zo’n 25.000 kinderen waarvan één van de ouders in de gevangenis zit. Vaak is er geen geld om de kinderen bijvoorbeeld te laten voetballen of naar de dansschool te laten gaan. Het Jeugdfonds kan voor deze kinderen de contributie of het lesgeld betalen en de eventueel benodigde attributen.

Monique Maks: “Als Jeugdfonds Sport & Cultuur streven we ernaar om zoveel mogelijk kinderen en jongeren te laten sporten. Sporten of cultureel actief zijn is heel goed voor het welzijn en de ontwikkeling van kinderen. Ze horen dan ergens bij, kunnen vriendjes en vriendinnen maken, plezier hebben en zich ontspannen. Dat is ontzettend belangrijk voor de jeugd.”