ZAANSTAD - De leerlingen van groep 8 van basisschool De Dijk in Zaandam zijn zich al zeer bewust van veiligheid in het verkeer. Toch waren ook zij donderdag onder de indruk van een spectaculaire remwegdemonstratie van Veilig Verkeer Nederland. Zij kregen die als prijs voor een verkeersveiligheidsproject.

De demonstratie liet zien hoe lang de remweg van een auto is bij een snelheid van 30 en 50 kilometer per uur. Meteen werd duidelijk dat 50 kilometer per uur in een woonwijk levensgevaarlijk is.

Landelijke campagne

De remwegdemonstratie is onderdeel van een landelijke campagne om weggebruikers beter op hun snelheid te laten letten. Ook Zaanstad doet sinds het begin van de lente  mee aan deze campagne. Zo staan op diverse plaatsen campagneposters langs de weg. Om het belang van deze campagne te benadrukken, was wethouder Addy Verschuren bij de demonstratie aanwezig.

Hardrijders in woonwijken

Zo’n campagne is er niet voor niets. Meestal rijden mensen onbewust harder dan toegestaan, vooral als ze de weg goed kennen. Hardrijders in woonwijken zijn dan ook vaak de bewoners zelf. Zelfs kleine overschrijdingen van de snelheidslimiet hebben gevolgen voor de verkeersveiligheid.

Snelheidslimiet: wonder voor de remweg

Vooral voetgangers en fietsers lopen risico’s. Veel mensen weten niet dat zelfs een aanrijding met 30 kilometer per uur voor één op de tien voetgangers al dodelijk is. Bij 50 kilometer per uur overleeft de helft van de voetgangers de klap niet. De leerlingen van De Dijk weten het nu ook: de snelheidslimiet doet wonderen voor de remweg van uw auto.