ZAANDAM - De enige plek waar Het HEM klokje rond beleefd kan worden is het eenpersoonsappartement voor onze artist-in-residency. Deze ruimte wordt ieder Chapter bewoond door een kunstenaar of de gastcurator zelf. De eerste bewoner is Steven van Lummel. Deze 'enigszins' politiek geëngageerde kunstenaar uit Den Haag heeft een frisse kijk op de samenleving en is een schakel tussen jongeren en serieuze zaken.

Vol enthousiasme betrok Van Lummel op 14 juni zijn appartement en werd zo onderdeel van het cultuurhuis. Gedurende zijn tijd in Zaandam verkende hij de oude kogelfabriek en haar omgeving. Scheurend op zijn nieuwe fiets en later scharrelend op krukken werd hij een vertrouwd gezicht; hij sloot vriendschap met de buren, maakte een praatje met bezoekers, zwaaide passerende boten uit vanaf zijn favoriete bankje aan het Noordzeekanaal en trad op als luisterend oor voor alle medewerkers van Het HEM.

Zijn verblijf in Zaandam resulteert in de publicatie getiteld ‘200 beelden van Het HEM en 200 beelden van iets anders’. Het boek bevat foto’s gemaakt met een instant analoge camera van Fuji Instax; geen retoucheermomenten maar monumentale snapshots van de eerste maand van Het HEM. Het boek vertelt over bijzondere gesprekken van Van Lummel met Louis Hendriks die verantwoordelijk is voor het behoud van de Delfste Rij, de eerste huizen vanaf Het HEM en bevat een verzameling aan informatie uit onder meer Het Zaans Erfgoed i.s.m. het Zaans Museum. Het boek is ontworpen i.s.m. Print the Future en gedrukt bij Raddraaier.

Presentatie ‘200 beelden van Het HEM en 200 beelden van iets anders’
Vrijdag, 23 augustus 2019
16:00 Inloop Open Studio
20:00 Officiële opening door Pepijn Lanen en Steven van Lummel
18:00 - 02:00 Programma in de Dynamic Range Music Bar samengesteld door Steven van Lummel met onder meer Centre Parcs en DJ Afra.

Gedurende de avond worden (Surinaamse) snacks verzorgd door de moeder van Steven en brood met dips van Sunny Sjoerd, nachtburgemeester van Den Haag.

Naast de publicatie presenteert Van Lummel in de Open Studio een serie drieluiken over loyaliteit en het menselijk perspectief die hij maakte tijdens zijn residentie in de werkplaats van zijn appartement. Met Tom Trago nam hij de geluiden op van het pand voordat de verbouwing begon en maakte hier tijdens zijn verblijf tracks van, deze zullen als een mixtape zijn te horen.

Het HEM is bereikbaar per boot, fiets, auto of openbaar vervoer.

De tentoonstelling van Steven van Lummel is nog t/m 1 september 2019 te zien in Het HEM.