AMSTERDAM - Het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam heeft de OV-tarieven voor 2019 in de concessiegebieden Amsterdam, Amstelland-Meerlanden, Zaanstreek en Waterland vastgesteld. De verhoging van het lage BTW-tarief van 6% naar 9% zorgt voor een grotere stijging van de tarieven dan voorgaande jaren.

Landelijke BTW-verhoging
De landelijke tariefindex voor prijsstijgingen in het openbaar vervoer in 2019 is 5,75%. Dit betekent dat vervoerders moeten zorgen dat hun tarieven gemiddeld niet meer stijgen dan die 5,75%. Dit ligt fors boven de verwachte inflatie voor 2019. De belangrijkste oorzaak hiervoor is dat het lage BTW-tarief volgend jaar van 6% naar 9% stijgt. Openbaar vervoer valt onder het lage BTW-tarief. Het landelijke basistarief per rit wordt € 0,96 (€ 0,90 in 2018) voor vol tarief-reizen en € 0,63 (€ 0,59 in 2018) voor reductie-tarief reizen.

Abonnementen en gezamenlijke kaart
De prijzen voor abonnementen bij vervoerders in de Vervoerregio stijgen met ongeveer 5,75%. Met deze gemeenschappelijke abonnementen kan worden gereisd met verschillende vervoerders. De prijs voor het losse kaartje waarmee de reiziger 1,5 uur bij Connexxion, EBS en GVB in de Vervoerregio kan reizen gaat omhoog van € 6 naar € 6,50.

Tarieven Amsterdam
In de concessie Amsterdam bij vervoerder GVB wordt het kilometertarief voor reizen op saldo met de OV-chipkaart € 0,162. In combinatie met de stijging van het basistarief zorgt dat voor een stijging van de gemiddelde reisprijs met 5,6% (ten opzichte van 2018). GVB kiest ervoor om de tarieven voor de eigen kaarten, zoals uurskaarten en dagkaarten, iets meer in prijs te verhogen zodat de stijging van het kilometertarief relatief beperkt kan blijven. GVB gaat komend jaar, net als in 2018, reizen met de persoonlijke OV-chipkaart voor kinderen stimuleren door deze doelgroep een aantrekkelijk aanbod te doen voor deze kaart.

Tarieven Amstelland-Meerlanden en Zaanstreek en Waterland
In de streekconcessies wordt het kilometertarief € 0,166. Dit zorgt er in combinatie met de stijging van het basistarief voor dat de gemiddelde reis op saldo met de OV-chipkaart met 6,9% stijgt, ten opzichte van 2018. Vervoerders Connexxion en EBS kiezen ervoor om de tarieven voor diverse eigen kaartsoorten, zoals kinderkaarten en dagkaarten, niet te verhogen. In Amstelland-Meerlanden wordt nu ook een dagkaart geïntroduceerd, die € 11,50 gaat kosten. Dit is gelijk aan de prijs voor de dagkaart die in 2018 al in de Zaanstreek werd gebruikt. Gemiddeld stijgen de prijzen ook in deze concessies met 5,75%.