ZAANDAM - Afgelopen vrijdagavond vond de tweede editie plaats van de Hart voor Zaankanters Kwis, live vanuit de grote zaal van het Zaantheater. De Culturele Raad Zaanstad en het Wij zijn Zaankanters Platform van PvdA Zaanstreek hebben de kwis belangeloos georganiseerd. Doel was het steunen van mensen en organisaties die door de coronacrisis financieel zijn gedupeerd. Hierbij werden ze geholpen door vele bekende en minder bekende Zaankanters, zoals Ellie Lust, Expeditie Robinson-winnaar en tv-kok Hugo Kennis en comedian Rayen Panday. Zij stelden allemaal een vraag tijdens de online kwis. Op basis van het aantal kijkers en de grootte van de teams is de schatting dat er ongeveer evenveel spelers meededen met de kwis als de vorige keer, zo’n 750 mensen. De twee kwissen samen hebben bijna € 11.000,- opgebracht. Dat is meer dan de organisatie had verwacht.

De donaties worden de komende dagen door de gekozen goede doelen zelf geïncasseerd. De deelnemers aan de kwis speelden voor één van de 65 bedrijven, ondernemers of organisaties die door zichzelf of door een ander waren aangemeld. De Voedselbank kon net als de vorige keer rekenen op de grootste opbrengst. Zij kunnen dit keer € 640,- aan steun verwachten, tien euro meer dan de vorige keer. Voetbalvereniging ZVV Zaandijk wist de meeste donateurs aan zich te binden. Met 31 toegezegde donaties wordt de clubkas met € 510,- gespekt. Ook het Zaantheater en Filmtheater De Fabriek oogsten deze editie veel steun. Onder de deelnemers aan de kwis werden vele prijzen verloot die beschikbaar waren gesteld door Zaanse organisaties. Onder andere een escaperoom-arrangement bij Inntel Hotels Zaandam, kaarten voor het Zaantheater en de Culturele Raad, muziekprijzen, boeken, smakelijke bierpakketten van Hoop en Leeghwater, een halfjaar gratis kunst van Art Zaanstad, een ukelele van Dirk Heijne Muziek, een high tea van Tante Tee en een huiskamer of -tuinconcert van Jeff Heijne mogelijk gemaakt door UIT Zaanstreek, werden verloot onder de kwisdeelnemers.

De Hart voor Zaankanters Kwis werd gepresenteerd door de Zaanse geluksexpert Patrick van Hees en Marjolijn van Kooten, cabaretière van Zaanse komaf. Hoewel de vragen van deze editie als pittig werden ervaren, waren de reacties na afloop overweldigend positief. Ook technisch was het, met dank aan het Zaantheater, nog beter georganiseerd. Het doel dat de initiatiefnemers hadden om de Zaankanters, die getroffen worden door de coronacrisis, een hart onder de riem steken en een financieel steuntje in de rug geven én om alle deelnemers een leuke avond te bezorgen, is weer goed geslaagd.

De kwis is terug te kijken en dus ook nog te spelen op; www.hartvoorzaankanterskwis.nl