ZAANDAM - De hele maand oktober staat ons industrieel erfgoed extra in de belangstelling. Het Festival Zaanse Industriecultuur IFIKZ, de Week van de Industriecultuur en andere activiteiten in de streek bieden de Zaankanter volop gelegenheid ons industrieel erfgoed te (her)ontdekken. Stichting Marketing Zaanstreek (SMZ)verzamelt met ingang van oktober de leukste activiteiten en tips op Zaans.nl.

SMZ directeur Anneke Wijdogen-Vis: “Als Zaankanter ben ik trots op ons verleden en heden vol makers. Komende maand zijn er prachtige verhalen over deze makers op te halen tijdens Festival Zaanse Industriecultuur IFIKZ en de Week van de Industriecultuur.” Ook het verhaal over de Zaanstreek als historisch hart van de cacao-industrie wordt in oktober nieuw leven ingeblazen. In het Zaans Museum vieren ze oktober Cacaomaand met leuke en lekkere activiteiten, met de Havensafari kun je op zaterdag en zondag op Cacao-expeditie en bij CacaoLab Zaans Gedaan kun je workshops volgen of een Chocolate River Tour boeken.

Onze helden: de molens
De Zaanse molens zijn misschien wel dé paradepaardjes van ons industrieel erfgoed. Met de molenaars als makers, die het ambacht van toen ook vandaag de dag nog waarde weten te geven. Zonder de meer dan duizend molens in onze streek was de Gouden Eeuw nooit zo roemrijk geworden. In het recent geopende molenmuseum op de Zaanse Schans nemen ze je graag mee door de ‘Wereld van Windmolens’. Boek je ticket daar vooral inclusief een bezoek aan twee molens, want daar ontdek je pas echt de magie van het Zaanse maken.

De leukste en meest bijzondere activiteiten en te bezoeken industrieel erfgoed iconen vind je op Zaans.nl en worden gedeeld op de Zaans-kanalen op Facebook en Instagram. Marketing Zaanstreek nodigt je graag uit het industrieel erfgoed te komen (her)ontdekken.