NOORD HOLLAND - Iedere dag zijn 4 vaarweginspecteurs van de provincie op het water voor een vlot en veilig vaarverkeer. Ze zorgen dat de vaarwegen goed te bevaren zijn en dat er niet te snel wordt gevaren.

Het is een zonnige dag tijdens een typisch Hollandse zomer. Vaarweginspecteurs Wilco Gijzen en Gerard Fransen verzamelen bij de provincieboot ‘NH-Zuid’ die bij de Tolhuissluis bij Nieuwveen ligt. Precies op de grens van de provincies Zuid- en Noord-Holland. Op maandag 14 augustus varen ze van deze sluis naar Ouderkerk aan de Amstel. Iedere vaarweginspecteur heeft een eigen boot en ieder houdt zijn eigen regio in de gaten. Samen varen ze over ongeveer 250 kilometer provinciale vaarwegen. Voor de veiligheid varen ze altijd met z’n tweeën en wisselen ze de regio’s af. “Veilig én handig bij het aanspreken van mensen op het water of bij het aanleggen”, licht Gijzen toe.

Rotte steigers en glijbanen

Onderweg wijst Fransen naar de kant: “Kijk, daar zakt de oever weg. Soms is dat niet erg en begroeit de kant vanzelf weer. Maar we moeten het wel in de gaten houden en melden als het erger wordt. Als het gaat om een dijk van een gemaal, melden we dit bij het waterschap.” Om de vaarwegen bevaarbaar te houden kijken ze naar rotte steigers, voorwerpen in het water die ondiepten veroorzaken en objecten die te ver het water insteken, zoals een glijbaan of zinkende schepen. Ze maken er foto’s van, vullen een formulier in en melden het bij het Servicepunt van de provincie. Die collega’s geven het door aan de aannemer die het voorwerp verwijdert.

Auto opsporen

“We hebben een sensor onder de boot die in de gaten houdt hoe diep het water is. Hiermee sporen we regelmatig auto’s, fietsen, balken en andere voorwerpen op”, vertelt Gijzen. Dat levert soms opvallende vondsten op: “Hier in de Amstel kwamen we jaren geleden een auto tegen. Toen mochten we auto’s nog zelf uit het water takelen. Maar er zat nog iemand in. Dan schakel je natuurlijk de politie in. Het bleek dat die man al 3 maanden vermist was.”

Snelheidscontrole

4 à 5 keer per jaar voeren de vaarweginspecteurs ook snelheidscontroles uit met de Regionale Uitvoeringsdiensten. Gijzen: “Zij leveren bevoegde mensen, buitengewoon opsporingsambtenaren, die schippers kunnen aanspreken en boetes kunnen uitdelen. Wij leveren het materiaal, zoals een rubberboot.” Niet alleen de boetes zorgen dat er netjes gevaren wordt op de vaarwegen, meent Gijzen: “Alleen al aanwezig zijn als inspecteur op de Noord-Hollandse wateren zorgt ervoor dat mensen zich netjes gedragen. Ze zien ons toch als autoriteit op het water.”