ZAANDAM - Woensdag 24 november kwamen Monique Kwaak, manager Vastgoed Parteon, Levinus Jongmans, programmamanager gemeente Zaanstad, Ralf Dressel, directeur Bébouw Midreth en Gerard Heerooms, voorzitter bewonerscommissie, samen en werd de vlag gehesen om het bereiken van het hoogste punt van fase 1 van het Blok in Krommenie te vieren.

Nieuwbouw met aandacht voor het verleden

Binnen bouwproject het Blok zijn oude woningen vanwege hun slechte technische staat gesloopt. Hiervoor in de plaats komt energiezuinige nieuwbouw. Het plan voor de 88 nieuwbouwwoningen is tot stand gekomen na een intensieve samenwerking tussen Parteon, de bewonerscommissie, gemeente Zaanstad, KDVK architecten en Bébouw Midreth, een VolkerWessels onderneming. Dit heeft ervoor gezorgd dat de nieuwbouw past binnen de cultuurhistorische waarde van de wijk. Het eigentijdse ontwerp van de woningen sluit aan op het karakter van de omgeving. Verfraaiing van het metselwerk, maar bijvoorbeeld ook details zoals de kleur van de voordeur doen recht aan de oude woningen van corporaties Patrimonium en de Volkswoning.

Duurzame woningen
De 88 drie- en vierkamerwoningen variëren in gebruiksoppervlak tussen de 78 en 87m² en krijgen plaatselijke gevelaccenten en dakkapellen geheel in stijl met het karakter van de buurt. De sociale en middenhuurwoningen krijgen zonnepanelen, een warmtepomp en zijn gasvrij. Bewoners kunnen straks genieten van een energiezuinige en betaalbare woning.

Planning bouw
In de eerste fase van het project worden 34 woningen gerealiseerd. Naar verwachting zijn de woningen medio april/mei 2022 gereed voor oplevering aan de nieuwe bewoners. Een aantal oud-bewoners keren terug en betrekken een van de nieuwbouwwoningen in de wijk. De overige woningen in de eerste fase worden begin 2022 aangeboden via WoningNet en Rooftrack. De sloop van de tweede fase is inmiddels in volle gang. De bouw van die laatste fase, bestaande uit 54 woningen, start het eerste kwartaal van 2022.