ZAANDAM - Op de Zaancampus wordt de nieuwe standaard voor techniekpromotie gezet. Vandaag werd de eerste Bèta&Tech Experience gelanceerd op het Regio College in Zaandam. Dit is een rondreizende en interactieve techniekbeleving, inclusief escape room en lesprogramma, speciaal voor de onderbouw van het vmbo. Om dit te realiseren bundelden overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven hun krachten. Het gezamenlijke doel: leerlingen laten ervaren dat zij alles in zich hebben om het verschil te maken in een veelzijdige en moderne technieksector.


Inspirerende samenwerking tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven
Afgelopen najaar werd de basis voor de Bèta&Tech Experience gelegd op de Zaancampus. Er lag de wens om techniekpromotie naar een nieuw niveau te tillen. De beroepenmarkt heeft goede vakmensen keihard nodig. Het idee voor een techniek escape room werd geboren.

Om het concept uit te werken werd ontwikkelaar Raccoon Serious Games betrokken. Samen werden plannen gesmeed voor een unieke techniekbeleving. Een veelzijdig traject waarin leerlingen spelenderwijs hun talenten ontdekken, techniek ervaren en hun zelfvertrouwen vergroten.

De gemaakte plannen sloegen aan. Het idee werd geselecteerd uit 87 aanmeldingen bij een startup challenge vanuit het programma Sterk Techniekonderwijs van het Ministerie van OCW. Al snel sloten nog 12 andere partners aan en werd de Stichting Bèta&Tech Experience opgericht. Er ontstond een krachtige samenwerking met ongekende slagkracht. Slechts drie maanden na de eerste schetsen doen ruim 800 leerlingen mee aan de eerste editie in Zaandam.

Educatieve escape room
De feestelijke opening vond plaats naast de educatieve escape room "Het Huis van Alvara". In en om dit spectaculaire huis vol technologie wacht de leerlingen een spannende uitdaging. Van de startvideo schieten de hartslagen omhoog. Over 20 minuten arriveert de zwaarste storm die Nederland ooit gezien heeft. Het huis moet door de klas worden klaargemaakt voor de storm.

Al snel gaan leerlingen buiten aan de slag met het repareren van de waterzuivering en het isoleren van de muren. Binnenshuis wordt een keukenrobot geprogrammeerd en sluiten ze de zonnepanelen aan op de meterkast. Tijdens het spelen bloeien leerlingen op. Er wordt heel goed samengewerkt. Als de escape room klaar is, vertellen ze elkaar vol trots wat ze hebben gedaan. En ze ontdekken hoeveel ze in hun mars hebben. "Ik heb de waterleidingen gemaakt. Ik wist niet dat ik dat kon!"

Een historische bijeenkomst
Bij de opening sprak de Zaanse wethouder Natasja Groothuismink haar bewondering uit voor de krachtige samenwerking tussen 14 partners. Ruud Porck, landelijk ondersteuner van Sterk Techniekonderwijs, sprak van een historische bijeenkomst. "Het beroepsonderwijs heeft contextrijke leeromgevingen keihard nodig!" Daarna werd door leerlingen, partners en docenten al puzzelend de sleutel van het Huis van Alvara bemachtigd. De lancering was een feit.

Deze eerste editie in Zaandam is nog maar het begin. De komende jaren gaat de Bèta&Tech Experience rondreizen door Nederland met een focus op de provincies Noord-Holland en Flevoland.