ZAANDAM - Welgeteld 155 leerlingen van VMBO Pascal Zuid in Zaandam krijgen donderdag 15 november les in solliciteren. En dan niet van hun leraar, maar van mensen uit de praktijk: 20 professionals uit het lokale bedrijfsleven en van de gemeente komen naar de klas om tijdens rollenspellen duidelijk te maken hoe je een stageplek of bijbaan verovert. Deze sollicitatietraining vormt de feestelijke aftrap van JINC Zaanstad.

Naast sollicitatietrainingen als deze organiseert JINC Zaanstad een groot aantal Bliksemstages: later dit schooljaar gaan 630 leerlingen van Compaen VMBO, Ayundo, De Delta, Pascal Zuid, de Windroos en Tamarinde langs bij een groot aantal bedrijven en instellingen in de regio. Tijdens deze bezoekjes steken de kinderen de handen uit de mouwen op zoveel mogelijk afdelingen, zodat ze ondervinden wat voor soort werk ze leuk vinden en wat bij ze past.

Met deze activiteiten wil JINC jongeren uit wijken met sociaaleconomische achterstand voorbereiden op een succesvolle loopbaan. Dat is belangrijk, want deze leerlingen krijgen vaak te maken met kansenongelijkheid, bijvoorbeeld omdat ze minder rolmodellen en een kleiner netwerk hebben dan leerlingen uit rijkere buurten en ze minder goed weten wat er op de arbeidsmarkt te koop is.

Talent
Liesbeth Boot, vestigingsdirecteur van JINC Zaanstad, kan niet wachten om aan de slag te gaan. “In deze stad groeien veel te veel kinderen op die niet de kansen krijgen die ze verdienen”, zegt ze. “We willen hun een steuntje in de rug geven, want zij hebben net zoveel talent als iedereen. Landelijk gezien bereikt JINC ruim 47.000 jongeren per jaar. Uit ervaring weten we dat onze aanpak effectief is.”

Sonja Heling, teamleider van vmbo Pascal Zuid, is trots dat haar school de eerste in Zaanstad is waar JINC de samenwerking mee is aangegaan. “JINC en VMBO Pascal Zuid uit Zaandam hebben de eerste stappen gemaakt om een breder netwerk aan bedrijven in contact te brengen met onderwijs. Mede door deze hechte samenwerking met Pascal Zuid genieten nu meerdere onderwijsplekken in de Zaanstreek van het aanbod van JINC.”

Programma:
10.15 – 10.45 Opening
10.45 – 12.00 Training
12.00 – 13.00 Lunch

Over JINC
Ieder kind heeft talent. Ook de meer dan 600.000 Nederlandse kinderen die opgroeien in een omgeving met veel werkloosheid en weinig rolmodellen. Daarom strijden we voor een maatschappij waarin je achtergrond niet je toekomst bepaalt. Een Nederland waarin ieder kind kansen krijgt.

Om dat te bereiken, helpen we kinderen van 8 tot 16 jaar aan een goede start op de arbeidsmarkt. Via het JINC-programma maken ze kennis met allerlei beroepen, ontdekken ze welk werk bij hun talenten past en leren ze solliciteren. Zo krijgen dankzij JINC jaarlijks meer dan 45.000 basisschool- en vmbo-leerlingen de kans om te groeien.

JINC werkt samen met het onderwijs en partners uit het bedrijfsleven. Hun financiële steun en expertise zijn onmisbaar. De partners krijgen er iets waardevols voor terug: de kans om een verschil te maken in het leven van kinderen én de kans om te investeren in hun bedrijf. Ze versterken hun binding met de maatschappij en bieden werknemers een inspirerende ervaring.