ZAANDAM - Twee jaar geleden speelde violist Joe Puglia voor het laatst op zijn dierbare Gagliano-viool, die hij 9 jaar in bruikleen had gehad. Onder de titel "Vaarwel Gagliano!" speelde hij samen met pianiste Ellen Corver een serie concerten ten afscheid, maar ook als begin van zijn zoektocht naar een vervangend instrument. Vormt een viool de ziel van de bespeler? Of is het andersom? In elk geval is de bespeler niets zonder zijn instrument.

In zijn zoektocht heeft Joe samen met collega-musici en bevriende componisten onderzocht wat nu eigenlijk de relatie is tussen bespeler en instrument. Zijn vermoeden was dat iedere viool een eigen karakter heeft, een eigen "stem", en dat het goed kunnen vaststellen wat die eigen stem is een belangrijke rol speelt bij de keuze voor een bepaald instrument. Hij heeft daar een onderzoeksproject van gemaakt. Hij gaf opdracht tot 12 nieuwe composities, te schrijven door bevriende componisten als Jan vd Putte, Kate Moore, Robin de Raaff, Martijn Padding en anderen. In de opdracht was steeds het uitgangspunt de eigen "stem van de viool" , met de opdracht die zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen.

Het resultaat horen we zaterdag 18 november om 20.00 uur in de Vermaning, Zaandam. Joe Puglia speelt al deze composities, en maakt het publiek deelgenoot van alles dat door hem heen is gegaan bij dit voor hem zo belangrijke keuzeproces. Een zeldzaam inkijkje in het wezen van de relatie tussen viool en bespeler, en een prachtig overzicht van het hedendaagse componeren in Nederland!

Reserveren en verdere info: www.nieuwehuysconcerten.nl