ZAANDAM - Vanochtend had ‘de Loopbus’ op CBS Het Baken wel een heel bijzondere bestuurder. Wethouder Verkeer, Gerard Slegers, liep voorop om een grote groep leerlingen veilig vanaf een nabijgelegen parkeerplaats naar school te brengen. De Loopbus is een verkeersveiligheidsconcept van de Vervoerregio Amsterdam. Het werkt heel eenvoudig. Je vraagt de ouders die hun kind(eren) met de auto naar school brengen en halen, hen naar een parkeerplaats op loopafstand van de school te brengen. Daar verzamelen de kinderen zich met een volwassen begeleider: de Loopbus-bestuurder. Samen lopen zij naar school. Ouders mogen vanzelfsprekend ook meelopen.

De Loopbus heeft twee belangrijke voordelen op korte termijn: 1) Er parkeren minder auto’s bij de school. 2) Het creëert een overzichtelijke verkeersomgeving voor ouders en kinderen die lopend of met de fiets komen. Voor de langere termijn kan minder autoverkeer bij de school leiden tot meer ouders en kinderen die komen lopen of fietsen, omdat ze ervaren dat het veel veiliger is.

De Loopbus bij Het Baken

Schooldirecteur Ethlyne Hart-Kramer van CBS Het Baken in Zaandam wil de drukte rondom haar school structureel verkleinen en heeft de Loopbus geïntroduceerd. Elke dag ‘rijdt’ de Loopbus van de parkeerplaats aan de S. Kooijmanstraat in Zaandam naar Het Baken, weer of geen weer. Volgens Ethlyne Hart-Kramer zijn de kinderen gemotiveerd om mee te doen en “ze spreken zelf hun ouders aan om niet te dicht bij de school te parkeren.” Wethouder van Zaanstad en bestuurslid van de Vervoerregio Amsterdam, Gerard Slegers, is trots dat Het Baken de Loopbus heeft omarmd. “We willen allemaal dat onze kinderen veilig naar school en weer thuiskomen. Dat kinderen soms met de auto gebracht worden, kan een praktische reden hebben. En daarvoor is de oplossing met de Loopbus een mooie tegemoetkoming. Maar het zou fantastisch zijn als de auto toch grotendeels thuisblijft en meer en meer kinderen gaan lopen en fietsen naar school. Het Baken laat zien dat dit concept werkt.”

Wat vinden de ouders en kinderen van de Loopbus?

Ouders zijn enthousiast over het concept en geven aan nu al minder auto's bij de school te zien. Een van de ouders over de Loopbus: “Ik wil dat niet alleen mijn kind veilig naar school kan gaan, maar ook die kinderen die lopend of met de fiets komen.”

Leerling Carolina (9) vindt het gezellig om met de Loopbus te gaan: “Zo kan ik alvast met vriendinnetjes kletsen. Ik vraag zelf aan papa en mama of ze mij bij de Loopbushalte willen afzetten. Ik moet ze soms wel nog even helpen onthouden.”

Ook voor andere basisscholen

De Loopbus is een concept dat heel eenvoudig op andere scholen uitgerold kan worden. De Vervoerregio Amsterdam stelt daar een toolkit voor beschikbaar, waar mascotte Mads de hoofdrol in speelt. Er kan zelfs klassikaal een challenge aan gekoppeld worden met een beloningssysteem. Hoe dit werkt, is allemaal te lezen op de website

www.verkeerenmeer.nl/mads.