KROMMENIE - Begin oktober heeft Parteon de eerste 28 sociale huurwoningen van nieuwbouwproject Lijnbaan/Zonnelaan in Krommenie opgeleverd. Bijna alle bewoners wonen inmiddels in hun nieuwe huis. Reden voor Harry Platte, directeur-bestuurder Parteon en Songül Mutluer, wethouder gemeente Zaanstad om nieuwe bewoners coronaproof welkom te heten.

Gefaseerde bouw
Na afronding van de sloopwerkzaamheden startte woningcorporatie Parteon begin dit jaar met de bouw van 28 duurzame Nul-op-de-meter (NOM)-woningen aan de Lijnbaan in Krommenie. De eerste fase van een sloop/nieuwbouwproject van in totaal 75 sociale huurwoningen. De voorbereidingen voor de sloop van de tweede en laatste fase van dit project zijn inmiddels van start gegaan en eind 2022 worden de overige 47 woningen opgeleverd.

Welkom (terug)
Door deze gefaseerde bouw kregen huurders uit de tweede fase de mogelijkheid om direct door te verhuizen naar een woning in fase 1. Ook oud-huurders uit de eerste fase konden ervoor kiezen om terug te keren. Eén van de 13 bewoners die is doorverhuisd, is Gerard de Boer: "Het is fijn dat ik direct kon doorverhuizen. Ik woonde al bijna 50 jaar aan de Zonnelaan en ben blij dat ik in dezelfde omgeving kan blijven wonen, want ik woon hier met plezier. Het is ook een mooi en prettig huis. Hopelijk kan ik hier nog lang wonen!" Harry Platte en Songül Mutluer boden hem woensdag coronaproof een presentje, de Krommenieërvlag, aan om hem welkom (terug) te heten. Ook alle andere bewoners kregen dit welkomstcadeautje aan de deur van hun nieuwe duurzame woning. Songül Mutluer: Ik ben erg blij met deze transformatie waarmee deze bewoners nu kunnen profiteren van een gloednieuwe, duurzame en toekomstbestendige woning. Door ook in sociale huurwoningen te investeren, zorgen we dat Zaankanters hun energierekening nu en in de toekomst kunnen betalen. Gelet op de stijgende energiearmoede is dit ontzettend belangrijk. Ik wens de bewoners hier vele jaren woonplezier toe."

Duurzaam wonen
Huurders die zijn doorverhuisd of teruggekeerd binnen het sloop/nieuwbouwproject, hebben een woning in slechte technisch staat ingeruild voor een duurzame NOM-woning. De energiezuinige drie- en vierkamerwoningen zijn voorzien van zonnepanelen, een warmtepomp en mechanische ventilatie. Ook zijn de woningen zeer goed geïsoleerd, gasvrij en voorzien van vloerverwarming. Harry Platte: "Parteon is een route ingeslagen van verduurzamen en het verhogen van de kwaliteit van ons woningbezit. Een nieuwbouwproject zoals dit project in Krommenie is daar een mooi voorbeeld van. Ik ben verheugd dat we, helemaal in deze tijd van explosief stijgende gasprijzen, weer 28 duurzame woningen hebben opgeleverd aan huurders. Nu op naar fase twee met nog eens 47 woningen!"