ASSENDELFT - Lekker eens ouderwets wilgen knotten? Dat kan op de landelijke Natuurwerkdag zaterdag 3 november op fort Zuidwijkermeer langs het Noordzeekanaal. Het IVN Zuid-Kennemerland organiseert deze Natuurwerkdag samen met landschap Noord-Holland. De knotwilgen hier zijn waardevolle stukjes natuur en een verrijking voor het landschap. Knotwilgen zijn niet alleen van belang voor de aankleding van het landschap. Wilgenhout rot vrij gemakkelijk. De holle stammen en knotten worden door vogels, insecten en muizen gebruikt als overwinter-, broed- en rustplek. Op de stam groeien mossen en algen waar slakken op afkomen. In het rottende hout komt soms een compleet ´bos` voor: vlier, liguster, fluitekruid en varens. Om deze natuur in stand te houden helpen wij deze dag met knotten.


Buiten aan de slag op de landelijke natuurwerkdag! Fort Zuidwijkermeer is een van de 500 locaties in heel Nederland. Het is leuk en gezellig om samen buiten aan het werk te gaan tijdens deze mooie vrijwilligersdag in het groen. Kom zagen, snoeien en meer. Fort Zuidwijkermeer behoort tot de Stelling van Amsterdam, gelegen aan de Noordoever van het Noordzeekanaal tussen Beverwijk en Assendelft. Behalve dat het Fort een belangwekkend cultuurhistorisch monument is, is de directe omgeving van het Fort terrein ook een waardevol natuurgebied. De wilgen op en rond het fort hebben op deze locatie een grote cultuurhistorische waarde.

Natuurliefhebbers die het leuk vinden om hun handen uit de mouwen te steken kunnen hun hart ophalen. Tijdens deze werkdag zorgen wij voor gereedschap, begeleiding, koek en vlaai. Neem zelf koffie/thee en lunchpakket mee. Ook is handig werkkleding en laarzen. Verzamelen voor deze werkdag op zaterdag 3 november is om 9.30 uur bij de ingang aan de Kanaaldijk 15, Assendelft. Aanmelden kan via www.natuurwerkdag.nl of direct bij de locatieleider Marc van Schie, marcmargriet@hetnet.nl of via 06-22575748. Iedereen is welkom. Ervaring is niet vereist. Ook oudere kinderen (10+) zijn van harte welkom! Of kijk op www.ivn.nl/zuidkennemerland . Wij maken er samen een mooie dag van!