ZAANDAM - De Zaanstore biedt getalenteerde makers uit de Zaanstreek de gelegenheid om hun producten te presenteren én te verkopen in hun gerenommeerde winkel. In de maand oktober hebben zij de campagne ‘Zaanse maker gezocht’ uitgezet om te zoeken naar een nieuwe Zaanse maker. Een jury heeft een keuze gemaakt uit de aanmeldingen. De winnaar is een Zaans schaakset van Meuq Design.

In een eerbetoon aan de rijke geschiedenis en architectuur van de Zaanstreek, introduceren de makers met trots een unieke schaakset die de karakteristieke gebouwen en objecten van de regio tot leven brengt. De schaakset is ontworpen met gestileerde vormen van zes opvallende gebouwen, die de Zaanstreek definiëren en herkenbaar maken voor de lokale bevolking. "Het selecteren van slechts zes gebouwen uit de overvloed aan architectonische pracht was een uitdaging, maar we hebben gekozen voor diegene die niet alleen bekend zijn bij Zaankanters, maar ook een onderscheidende vorm hebben", zegt Silvan Glorie van Meuq Design.

Meuq Design is ontstaan vanuit de passie van de twee jonge industrieel ontwerpers Ties Westerhuis en Silvan Glorie, met een liefde voor materialen, het maakproces en duurzaamheid. Ties Westerhuis: ‘‘We zijn begonnen met het ontwerpen van diverse producten voor verschillende bedrijven en industrieën. We zagen hoeveel restafval er wordt geproduceerd, zonde dachten we! Vanuit ons atelier en werkplaats in Zaandam ontwerpen en maken wij diverse spellen, gifts en puzzels met een verhaal en van zoveel mogelijk restmaterialen, dus met een duurzaam randje."

De schaakstukken zijn ontworpen met oog voor detail en voldoen aan de kenmerken van traditionele schaakstukken. Een Zaans huisje vertegenwoordigt de pion, terwijl de Verkade-toren dienst doet als loper. De watertoren uit Assendelft neemt de vorm van de toren aan, het stationsgebouw van Zaandam wordt de koningin, en de molens fungeren als paarden. De Burcht in Zaandam wordt de koning van het schaakbord. De stukken worden vervaardigd uit MDF, een betaalbaar en bewerkbaar resthoutmateriaal.
Het schaakspel is voor slechts € 34,95 verkrijgbaar in de Zaanstore en het is online te bestellen via zaanstore.nl.