ZAANDAM - Na een lange periode van gedwongen stilte zal op 4 juli voor het eerst weer een klassieke concert worden gegeven in de Zaandamse Vermaning. Het podium is dan voor thereminist Thorwald Jørgensen en pianiste Kamilla Bystrova. Thorwald Jørgensen is een van Nederlands bekendste thereminspelers. Hij is een van de weinigen die zijn hele carrière heeft gewijd aan dit instrument, en wordt veel gevraagd als solist bij ensembles en orkesten over de hele wereld. In januari was hij nog te beluisteren bij Podium Witteman.

Pianiste Kamilla Bystrova is in Rusland opgeleid aan de beroemde pianoschool van Heinrich Neuhaus, en studeerde in Nederland bij o.m. Naum Grubert. De theremin is een van de eerste elektronische muziekinstrumenten. Anders dan bij de latere synthesizer is de klank heel fysiek: zij houdt het midden tussen die van de viool en de menselijke stem. De theremin wordt met de handen bespeeld. Je raakt het instrument niet aan maar bespeelt het met behulp van de elektromagnetische velden die de handen altijd om zich heen hebben. De theremin reageert heel gevoelig op iedere beweging, met grote expressieve mogelijkheden tot gevolg.

Op het programma staat zowel romantisch als hedendaags repertoire. Er wordt muziek gespeeld van Rachmaninoff en andere Russische componisten, en van Maurice Ravel. Lera Auerbach heeft 10 preludes speciaal voor Thorwald geschreven. Het hele programma staat op de NHC-website: www.nieuwehuysconcerten.nl.

In verband met corona kunnen er maximaal 50 bezoekers bij het concert aanwezig zijn. In verband daarmee is het belangrijk om ruim van tevoren te reserveren op info@nieuwehuysconcerten.nl. Zonder reservering is het helaas niet mogelijk het concert bij te wonen.

Het concert begint met een inleidend gedeelte, om ± kwart voor 8. De spelers zitten dan al op het podium om iets te vertellen over zichzelf, hun instrument en het programma. Er is tijd voor vragen en reacties. Na een tijdje beginnen de musici met inspelen. Ook dan kunnen nog vragen worden gesteld, passages toegelicht, alles vanuit een ontspannen vooruitblik op het concert. Het concert begint als die wisselwerking genoeg tijd heeft gekregen. Er zal een pauze zijn, deels buiten op het terras. Alle veiligheidsvoorschriften tegen corona zullen worden nageleefd vóór, tijdens en na het concert.

zaterdag 4 juli, Vermaning Zaandam: Torwald Jørgensen (theremin) en Kamilla Bystrova (piano)aanvang 19.45 uur, reserveren noodzakelijk via www.nieuwehuysconcerten.nl