ZAANDAM - “Alles kan!” Dat is de visie van creatieve geest en Zaankanter Marijke Krabbenbos. Ze exposeert 50 van haar ideeën voor Mens, Markt en Maatschappij in De Bieb, een maand lang vanaf vrijdag 12 januari. Bezoekers kunnen kennismaken met haar grenzeloze en praktische creativiteit. En iedereen mag ze vrij gebruiken.


Aanleiding

Marijke Krabbenbos (1972) begon in 2006 een ideeënbureau. Daarmee helpt ze mensen en organisaties aan ideeën. Veel volwassenen worden met de jaren minder creatief, hun verbeeldingskracht neemt af. Organisaties huren haar in om die verbeeldingskracht weer te vergroten. Van afnemen creativiteit heeft Marijke geen last. Eindeloos is haar stroom ideeën. De ideeën die ze verzint in haar eigen tijd, noemt ze haar “vrije werk”.

Krabbenbos: “Toen ik mijn eigen ideeën, mijn vrije werk, eens op een rijtje zetten, bleek het een collectie van meer dan 50 ideeën te gaan. Die wilde ik graag in een overzicht aan de wereld tonen. Zo ontstond het idee voor een ideeënexpositie.”

Ze zou ze graag allemaal zelf uitvoeren, maar daarvoor heeft ze niet genoeg tijd. De expositie is daarom ook een uitnodiging aan de bezoekers om zelf een idee op te pakken en uit te voeren.

Expositie

De expositie is ingericht op de eerste verdieping van de Verkadefabriek. Elk idee is verbeeld in een voorwerp of poster en heeft een korte beschrijving. Ze hangen thematisch bij elkaar. Er is ook een hoekje Zaanse ideeën. De ideeën bevinden zich in verschillende fasen van uitvoering. Sommige ideeën zijn al realiteit, veel ideeën staan alleen nog maar op papier. Krabbenbos: “De ideeën mogen door iedereen opgepakt en overgenomen worden! Ik kan immers niet alles zelf doen. Ik vraag de bezoekers ook om te laten weten wat zijn of haar favoriete idee is. Er is hiervoor een gastenboek, fysiek en digitaal.”

Agenda met workshops

In de maand van de expositie zijn er ook twee gratis workshops voor leden van de Bieb. Voor Zaanse ondernemingen die een in-company workshop boeken, geldt er een korting van 25% in de expo-maand. Zie hiervoor de website www.ideacompany.nl/expo

De Bieb

Lisa van Tongeren, communicatieadviseur van De Bieb: ”De bibliotheek is een plek waar mensen komen om geïnspireerd te raken. Een expositie van creatieve ideeën past daar natuurlijk goed bij. We zijn ook erg benieuwd naar de workshops die Marijke gaat geven. De Bieb heeft in 2024 ambitieuze plannen voor het door-ontwikkelen van het beleid en daarbij komt creatief denken vast goed van pas.” De expositie is gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van De Bieb, maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 20.30 uur, op zaterdag en zondag van 11.00 tot 15.00 uur.