ZAANDAM - De Zaanse Daniëlle Schone (36) en Rochelle Smit (28) zijn het initiatief Montessori Natuurschool Zaanstad begonnen. Ze willen daarmee een nieuwe basisschool stichten volgens de Montessori pedagogiek en geïnspireerd op de Scandinavische "forest school". De dames geloven dat het primaire onderwijs anders kan en dat er ruimte is in de regio voor een nieuw onderwijsconcept. Als de schoolstichters de procedure succesvol doorlopen, kunnen ze in augustus 2024 de deuren openen.

Daniëlle en Rochelle dromen van een basisschool waar een kind, kind mag zijn in een omgeving waarin ze hun aangeboren drang om te leren kunnen uitleven. Een school voor belevend leren en veel aandacht voor processen in de natuur. Waar ze kunnen ontdekken en hun interesses als waardevol worden beschouwd. En nog een heel belangrijk ingrediënt; een flinke dosis buitenonderwijs.

Modernisatie vs. back to nature

Tegenwoordig spelen kinderen steeds minder buiten en hebben ze dagelijks veel te maken met technologie. Wat het duo verbaast is dat veel scholen meegaan met de trend en trots zijn om Ipads te gebruiken bij de educatie van een jong kind. Echter is dit innovatieve, gemoderniseerde onderwijs niet altijd vooruitstrevend.

Tegelijkertijd is er een wereldwijde beweging van "forest schools" gaande. Dit lijkt het beeld te worden van de toekomst. Volgens deze beweging is de oude vertrouwde moeder Natuur de innovatie die nodig is in het onderwijs. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat vervreemding met de natuur effect heeft op de fysieke, mentale en spirituele gezondheid. Kinderen die veel buiten zijn, krijgen meer lichaamsbeweging, en ontwikkelen meer lichamelijk en mentaal zelfvertrouwen.

De Montessori Natuurschool: Spelenderwijs leren

De natuur creëert een veilige, niet-oordelende omgeving voor leerlingen om dingen uit te proberen en risico's te nemen. Er worden hutten gebouwd, insecten met een loop bestudeerd, groente in de moestuin verbouwd en er wordt gezongen bij het kampvuur, de natuurschool heeft veel te bieden.

De leerlingen moeten natuurlijk ook gewoon leren lezen, schrijven en rekenen. Dit leren zij door middel van de Montessori onderwijsmethode. Deze benadering legt de nadruk op onafhankelijkheid en keuze. Het onderwijs wordt geleid door de leerling, maar wordt met zorg begeleid, beoordeeld en verrijkt door de leraar. Kinderen hebben een aangeboren interesse om te leren en dit komt het beste ter uiting in een speciaal daarvoor ontworpen omgeving. Het onderwijs maakt gebruik van specifieke Montessori leermaterialen.

Samen een mooiere wereld creëren

Daniëlle en Rochelle zijn ervan overtuigd dat er door een onderwijsinstelling als deze, mooie gebalanceerde onafhankelijke mensen kunt vormen. Die een steentje bij zullen dragen aan een mooiere toekomst, voor zichzelf en hun gemeenschap. Op deze manier kunnen we de wereld een klein beetje mooier maken.

"We zijn erg enthousiast over het initiatief. Daarnaast krijgen we positieve berichten van bewuste ouders die graag deze school in de Zaanstreek zien. Dat geeft ons energie en het vertrouwen dat we op het goede pad zitten", aldus de initiatiefnemers.

De Montessori Natuurschool steunen?

Je kunt het initiatief van Daniëlle en Rochelle steunen door een vrijblijvende ouderverklaring bij DUO van 1 juli tot en met 15 oktober te geven. DUO doet hiermee een interessepeiling naar het initiatief.

Alleen met voldoende animo kan de Montessori Natuurschool de volgende stappen zetten.
Mocht je willen doneren, Montessori Natuurschool is een fundraiser op GoFundMe gestart.

Voor meer informatie:
www.natuurschool-zaanstad.nl
info@natuurschool-zaanstad.nl