ZAANDAM - Onder een waterig zonnetje verzamelden maandagmiddag 22 enthousiaste duofietsers uit zorgcentra van de Zaanstreek en Amsterdam zich. Gezamenlijk fietsten zij in een kleurrijke stoet van Zaandam naar de Zaanse Schans.


De ouderen genoten enorm van alle aandacht die zij onderweg trokken. Zo vertelde de 98 jarige mw. Kramer uit Amsterdam Zij was de oudste deelnemer aan de tocht en nam samen met haar vaste begeleidster deel. Wekelijks spreken zij af om een rondje te gaan fietsen. Met trots vertelden zij dat zij tijdens deze tochtjes gemakkelijk een gemiddelde snelheid van 19km/h behalen!


Bijna alle Evean zorgcentra uit de Zaanstreek en Amsterdam hebben een duofiets. Niet alle duofietsen worden intensief gebruikt en dat vinden organisatoren en fysio- en oefentherapeuten Niels Hoekstra en Angela Bouwkamp erg jammer. “Het samen fietsen in de buitenlucht heeft veel positieve effecten op de mentale en fysieke gezondheid van de ouderen”. Daarnaast zien ze dat de ouderen enorm genieten van een rondje fietsen en het sociale contact onderweg.

De tocht werd dit jaar voor de eerste keer georganiseerd om aandacht te vragen voor het duofietsen in zorginstellingen. “De ouderen zijn afhankelijk van begeleiding om te kunnen duofietsen en hiervoor zoeken we veel vrijwilligers die het leuk lijken om af en toe eens een rondje te rijden met een oudere bewoner.