ZAANDAM - Zaanse industriële bedrijven slaan de handen ineen om de Voedselbank Zaanstreek financieel te steunen. Onder leiding van Olam Cocoa hebben inmiddels acht bedrijven toegezegd het exploitatietekort van de voedselbank deze winter te dekken.


Tot dusver zijn er toezeggingen van Cabot Corporation, Cargill, Exter B.V., JS Cocoa, Olam Cocoa, Tate & Lyle, Van Wijngaarden en ZOR. Enkele van deze bedrijven zijn nu ook al actief met acties en donaties van goederen aan de voedselbank.

Industrie onderdeel Zaanse samenleving
Eric Nederhand van Olam Cocoa en Martin Huizing van Cargill: “Al decennia lang is de industrie nauw verbonden met de Zaanse gemeenschap. Deze verbondenheid gaat veel verder dan het feit dat het gros van onze medewerkers wonen en leven in de Zaanstreek. De industrie voelt zich onderdeel van de Zaanse samenleving. Als we met elkaar door een crisis gaan die zijn weerga niet kent is het niet meer dan logisch dat we als industrie willen helpen. Immers dit collectief bindt ons en maakt ons sterker.”

De heren werden tijdens één van de sessies met burgemeester Jan Hamming, die Marketing Zaanstreek regelmatig organiseert, geattendeerd op de grote vraag bij de lokale voedselbank. Nederhand en Huizinga: “Tijdens de sessie vernamen we van de uitdagingen die de voedselbank heeft om in deze moeilijke tijd aan alle extra verzoeken te voldoen. We vinden het niet acceptabel dat in een gebied met zoveel voedingsmiddelenbedrijven er mensen zijn die aanspraak moeten doen op de voedselbank. Met deze kennis was het plan al snel gemaakt om collectief met de lokale industrie het exploitatietekort van de voedselbank deze winter te dekken. We zijn blij dat wij samen een substantieel steunbedrag aan de voedselbank kunnen geven, waarmee zij de moeilijkste maanden door kunnen komen.”

“De voedselbank is geweldig blij met deze steun, die het mogelijk maakt dat versproducten waaronder groenten en fruit, in deze winterperiode aan de klanten beschikbaar kunnen worden gesteld,” laat Hans Brinkhuis, voorzitter van de Voedselbank Zaanstreek weten. “Naast deze inzet is ook de steun van grote bedrijven hartverwarmend. Het draagt bij aan verbondenheid in de Zaanstreek van groot tot klein, dat geeft een extra steun in de rug.”