ZAANSTAD - Volgende week vrijdag is het weer zover: de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg op 10 november gaat in Zaanstad niet onopgemerkt voorbi.! De Sociale Wijkteams organiseren dit jaar 8 bijeenkomsten waar mantelzorgers in het zonnetje worden gezet en kunnen genieten van een kop koffie en wat lekkers.

Ook dit jaar ontvangen zij weer een persoonlijk cadeau. Wethouder Jeroen Olthof: ’Wij kunnen mantelzorgers niet vaak genoeg bedanken voor de belangrijke taak die zij vervullen. Daarom maken we ieder jaar van deze dag een feest om ze in de watten te leggen.’

Iedereen kan mantelzorger zijn

Mantelzorg is de zorg die iemand langdurig geeft aan een partner, familielid of vriend die lichamelijk of psychisch ziek, gehandicapt of verslaafd is. 1 op de 3 mensen is mantelzorger, 1 op de 6 zorgt meer dan 8 uur per week. Dus iedereen kan mantelzorger zijn! Mantelzorgers komen vaak onverwacht in de situatie terecht. Vaak gaat dat goed en kunnen ze de zorg voor een ander heel goed combineren met haar of zijn leven. Maar de taken en verantwoordelijkheden kunnen ook (even) te veel worden met risico op overbelasting. Bijvoorbeeld als de zorg 24 uur per dag nodig is of als de mantelzorger zelf niet gezond is.

Sociaal Wijkteam biedt ondersteuning

Het delen van de zorg met mensen om de mantelzorger heen helpt. Een huisarts, een buurvrouw of ander vertrouwenspersoon kan echt iets betekenen. Het Sociaal Wijkteam biedt dichtbij in de buurt informatie, advies en ondersteuning aan mantelzorger. Bijvoorbeeld voor vervangende zorg en bijeenkomsten met andere mantelzorgers die in een vergelijkbare situatie zitten. Jeroen Olthof: ’Het is belangrijk dat het goed blijft gaan met de mantelzorger en de Sociale Wijkteams kunnen net dat steuntje in de rug bieden.’

10 november 2017

Dit jaar organiseren de Sociale Wijkteams in samenwerking met Stichting Mantelzorger onder Elkaar (MOE) een achttal bijeenkomsten in 7 wijken in de stad. Zaanse Mantelzorgers zijn daar van harte welkom. Op www.swtzaanstad.nl vindt men meer informatie.