ZAANDAM - Op 3 oktober gaat 'De stille kletsmajoor' (3+) van het Zaanse prijswinnende gezelschap Tg. Winterberg in première in het Zaantheater. Dit keer scheppen de Zaanse Marlyn Coetsier en haar gezelschap met poppen, animaties en film een miniatuurwereld vol lettermachinerieën, waar je uren naar kan turen. Bijzonder is dat Marlyn alle poppen, attributen en decors zelf met de hand maakt in haar atelier in Zaandam.

Kijkje in Zaans atelier
Onze programmeur Kim Muller mocht alvast een kijkje nemen in het atelier van Tg. Winterberg waar hard wordt gewerkt aan de voorstelling 'De stille kletsmajoor' en was onder de indruk. "Wat een prachtige poppen, mooie papieren en houten bouwwerken en een complete geknutselde stad, wonderschoon!" Marlyn maakt een complete stad en een woordenfabriek van papier, boeken, hout, stof en alles wat maar voor handen was. Marlyn weet een betoverende wereld te creëren met haar 'knutsels', zoals ze de kunstwerken zelf wil blijven noemen en haar poppen.

De stille kletsmajoor
'De stille kletsmajoor' gaat over Flo. Flo woont in een land waar bijna niet gesproken wordt. In dit land moet je woorden kopen in een fabriek en héél voorzichtig inslikken. Pas dan kun je ze proeven en uitspreken. Mensen zijn dus zuinig op hun woorden. De voorstelling is geïnspireerd op het prentenboek Het land van de grote woordfabriek van Agnès de Lestrade en Valeria Docampo.

Idee ontstond tijdens lockdown De makers kwamen op het idee voor deze voorstelling tijdens de eerste lockdown in 2020. De wereld kwam tot stilstand. We konden elkaar niet ontmoeten en ons niet op de gebruikelijke manier uiten. Wat gebeurt er in een verstild land, waar alleen het hoogstnoodzakelijke gezegd kan worden?'

De stille kletsmajoor', zondag 3 okt om 13.30 en om 16.00. Kaarten bestellen voor deze voorstelling? Kijk op: www.zaantheater.nl