KROMMENIE - De Zaanse trompettist Dick Jonker is donderdag 26 mei 2022 op 81-jarige leeftijd overleden. Hij was jarenlang als eerste trompettist verbonden aan het Nederlands Philharmonisch Orkest.


Dick Jonker begon zijn 39-jarige loopbaan bij het Kunstmaandorkest dat in 1969 werd omgedoopt tot het Amsterdams Philharmonisch Orkest en jarenlang werd geleid door chef-dirigent Anton Kersjes. Samen verzorgden ze talloze televisieconcerten. In 1985 ging het orkest op in het huidige Nederlands Philharmonisch Orkest.

Jonker, geboren op 12 augustus 1940 in Krommenie, had een melodieuze toon en voelde zich thuis in zowel de symfonische- als barokmuziek. Hij studeerde bij Wim Groot aan het Koninklijk Conservatorium van Amsterdam waar hij later enige tijd zelf als hoofdvakdocent aan verbonden was.

Hij speelde in binnen- en buitenland onder diverse dirigenten als Hartmut Haenchen en Bernard Haitink en trad als solist op in onder meer het Concertgebouw. Met drie andere Noord-Hollandse muzikanten, waaronder zijn oud-leraar Wim Groot, vormden ze in de jaren tachtig en negentig het Noord-Hollands Koperkwartet. Daarnaast speelde hij onder meer bij het Nederlands Blazers Ensemble.

Dick speelde zijn eerste noten bij Onderling Genoegen in Krommenie. Hij woonde zijn hele leven in Krommenie, was getrouwd en had twee kinderen.