ZAANDAM - Aan de oproep voor Zaanse makers voor de Zaanstore is goed gehoor gegeven. De jury bestaande uit winkelmanager Miranda Nijman en Isabel Koelewijn van de chocoladefabriek De Euforij heeft maar liefst twee nieuwe makers geselecteerd. De geurzakjes van de Zaanse designer José Servaas (Indigo-C) en de ‘Kaasfondue in blik’ van de Zaanse chef-kok Ray Heistek (De Keuken In) zijn deze zomer nog te koop in de VVV-winkel Zaanstore op het stadhuisplein in Zaandam.


“We zijn erg verrast door de aanmeldingen en de veelzijdigheid van de producten van de Zaanse makers. Dit bewijst weer eens dat de Zaanstreek een bakermat is van creatievelingen en talenten,” laten Nijman en Koelwijn weten. “Dit smaakt naar meer en onze intentie is dan ook om deze oproep te herhalen later dit jaar of in 2020.” De inzendingen werden beoordeeld op verschillende onderdelen. Zo is er gekeken naar de link met de Zaanstreek, spreekt het product de doelgroep aan en is het een aanvulling op het huidige assortiment. Dat resulteerde uiteindelijk in twee winnaars. Nijman en Koelewijn: “De Zaanstreek is de ‘voorraadkamer van Nederland’, een maakindustrie met de focus op food. Wij konden niet anders dan in ieder geval een winnaar te kiezen met een foodproduct. Daarnaast hebben wij nog een winnaar gekozen, namelijk in de non-food categorie. Dit product verleidt de zintuigen wat uitstekend bij de Zaanstore past.”


Geplukt in de Zaanstreek
Winnaar in de categorie non-food is de designer José Servaas van Indigo-C met haar geurzakjes gemaakt van handgeplukte bloemen uit de Zaanstreek, zoals klaproos, boterbloem, fluitenkruid en koolzaad. Een waardevolle aanvulling op het assortiment van de Zaanstore, omdat het niet alleen elementen uit de Zaanse natuur als basis heeft, maar ook de zintuigen prikkelt en bezoekers aan de streek met een ander oog laat kijken naar de omgeving. Geplukt in de Zaanstreek, gedroogd door de Hollandse zon.


De zakjes zelf zijn duurzaam geprint. Door de stof UV-lichtgevoelig te maken met cyanotype wordt met zonlicht een fotogram gemaakt, wat een mooi gestileerd beeld geeft. Elke print wordt handmatig gemaakt: elk ontwerp is daardoor uniek.


Verwennerij van Zaanse bodem
In de categorie food tref je ‘Kaasfondue in blik’ binnenkort op de plank bij de Zaanstore. Een heerlijke kaasfondue naar recept van de Zaanse chef-kok Ray Heistek, bekend van De Keuken In. De fondue wordt gemaakt van Hollandse boerderijkazen en wordt geblikt in de Zaanstreek. Een heel praktisch product want de blikken hebben geen koeling nodig en zijn lang houdbaar.


De jury vind dat de blikken van Ray een plek in de Zaanstore verdienen, omdat ze het mogelijk maken een Zaanse lekkernij mee te nemen op vakantie of als attentie. Bovendien is het ook echt lekker en echt Zaans. Ambachtelijke kant-en-klare kaasfondue, zonder smaakversterkers en toevoegingen én van Zaanse bodem.


Zaanse makers gezocht
Onder de noemer ‘Zaanse makers gezocht’ ging VVV-winkel Zaanstore afgelopen maand op zoek naar lokale makers om het assortiment aan Zaanse producten te kunnen uitbreiden. De Zaanstore is er van overtuigd dat er nog tal van typisch Zaanse producten zijn die zij niet kennen. De Zaanstreek staat immers bekend om zijn makers. Zij verwachten de oproep aan Zaanse makers om contact te zoeken regelmatig te herhalen.