ZAANDAM - Cultuur is voor iedereen, maar bereikt niet iedereen. En dat terwijl cultuur het leven zoveel zin, waarde, duiding en plezier kan geven. Helaas is het voor een grote groep mensen niet vanzelfsprekend om naar het theater te gaan. Daar wil het Zaantheater verandering in brengen met ‘Theater voor iedereen’. In aanloop naar de feestdagen geeft het Zaantheater, samen met producenten en artiesten, vijfduizend kaarten weg aan Zaankanters die anders niet hadden kunnen komen.

“Er is een grote groep mensen die zelden bewust in aanraking komt met cultuur, zegt directeur van het Zaantheater Angelique Finkers. ‘Juist deze groep mensen gaat het Zaantheater, samen met artiesten en producenten, nu uitnodigen voor een mooie avond uit.”

Theater voor iedereen

Na de moeilijke Coronaperiode hebben veel mensen meer dan ooit behoefte aan een avond uit. Wat is er fijner dan zorgeloos genieten van toneel, cabaret, jeugdvoorstellingen, musicals of dans? Toch zijn er veel Zaankanters die niet naar het theater gaan. Omdat ze het niet van huis uit hebben meegekregen, de drempel te hoog is of omdat het budget het niet toe laat.

Via organisaties als de Voedselbank, NewBees, Mantelzorgorganisaties en Sociale Wijkteams geeft het Zaantheater vijfduizend kaarten weg voor vijftig voorstellingen, zoals ‘Koorts’ van Ali B., de balletvoorstelling ‘Sleeping Beauty’, ‘Dolfje Weerwolfje de musical’, Jeroen van der Boom en de oudejaarsconference van Javier Guzman.

Angelique Finkers: “Met ‘Theater voor iedereen’ wil het Zaantheater mensen die anders niet hadden kunnen komen, trakteren op een mooie voorstelling. We hopen hen een uitje te bezorgen dat ze niet snel zullen vergeten.”