ZAANDAM - Als bewoner weet je zelf vaak heel goed wat jouw woonomgeving prettiger maakt. Daarom startte woningcorporatie Parteon in oktober de tweede editie van 'Huurder aan Zet'.

Betrokken huurders uit Zaandam stuurden enthousiast plannen in voor een socialere, groenere en prettigere woonomgeving. Na een spannende stemronde kwamen er zeven winnaars uit de bus!

Huurders van drie corporaties doen mee

Deze editie deden niet alleen huurders van Parteon mee. Vanuit PACT Poelenburg Peldersveld sloten ook woningcorporaties ZVH en Rochdale aan bij het project. Hun huurders uit Poelenburg en Peldersveld konden daardoor ook deelnemen. Huurders van de drie corporaties dienden plannen in binnen de thema's 'Elkaar ontmoeten', 'Groen en Duurzaam' en 'Je thuis voelen in de wijk'. Veel ideeën op het gebied van groen, maar ook plannen gericht op het ontmoeten van buurtgenoten en het mooier en schoner maken van de wijk, werden ingestuurd.

Inwoners Zaandam kiezen winnaars

Voorafgaande aan de stemronde deden de corporaties een haalbaarheidscheck. 90% van de plannen kwamen door de check en op die plannen kon worden gestemd door de inwoners van Zaandam. Zij stemden volop op de tien plannen die door de haalbaarheidscheck kwamen. Ze bepaalden de uitslag door meer dan 6700 stemmen uit te brengen.

De winnende plannen

Na de stemronde mogen zeven huurders zich winnaar van 'Huurder aan Zet' 2022 noemen. Zij gaan de plannen zelf, samen met buurtgenoten, uitvoeren. De winnende plannen zijn heel divers. Zo gaat een van de winnaars een ware Clara de Kip-glijbaan plaatsen. De bewoners van de Brandaris gaan een social sofa mozaïeken voor bij hun flat. Bij de Dobbeven gaan bewoners een watertank plaatsen om regenwater op te vangen. Met het regenwater gaan ze de gezamenlijke tuin irrigeren. In de Halstraat laten ze volgend jaar een Monet op een muur schilderen. Bij de groenstrook bij het Elsbroekplantsoen komen nieuwe bloembakken en in Poelenburg worden binnenkort ontmoetingsplekken en nieuw groen gecreëerd door bewoners. Zo komen er onder andere fruit(pluk)bomen en containertuintjes. Ook worden muren van wooncomplexen verfraaid, met een gedicht van een bewoner uit de wijk en wanddecoratie door middel van projectie.

Winnaars in het zonnetje gezet

Op dinsdag 20 december is de uitslag bekend gemaakt. In de Poelenburcht in Zaandam zijn de zeven winnaars in het zonnetje gezet en iedereen kreeg een cheque uitgereikt. In 2023 gaan zij aan de slag met het uitvoeren van hun mooie plannen voor een prettigere woonomgeving. Plannen waar niet alleen zijzelf plezier van gaan hebben, maar waar ook hun buurtgenoten van kunnen meegenieten.

Op www.huurderaanzet.nl lees je meer over de zeven winnende plannen.