ZAANDAM - Maandagochtend 24 juli opent wethouder Natasja Groothuismink op basisschool De Spiegel in Zaandam en wethouder René Tuijn op basisschool De Hoeksteen in Krommenie de elfde editie van de Zaanse Zomerschool. Een school in vakantietijd waar gewoon wordt geleerd, maar nét even anders. Het thema dit jaar is Reis door de tijd.

Gelukkig gaan de deuren van de Zaanse Zomerschool meteen aan het begin van de schoolvakantie al open. Voor kinderen die nog wat extra lessen nodig hebben, voor kinderen die niet op vakantie gaan, voor kinderen die na die vakantie willen meepraten over hun zomerse belevenissen. In kleine groepjes, met veel persoonlijke aandacht en op speelse en interactieve wijze bieden docenten samen met begeleiders – in de rol van inspirerende rolmodellen – een uitdagend programma aan.

“Samen zijn, plezier maken en bezig zijn met taal en talent; wat ben ik blij dat de Zaanse Zomerschool er ook deze zomer weer is! Veel dank aan alle betrokkenen die dit mooie initiatief mogelijk maken!”, aldus wethouder Natasja Groothuismink.

Futuredance en tijdscapsule

Naast lezen, taal en rekenen zijn er voor de zomerschoolleerlingen drie weken lang ook sport, spel, workshops en spannende excursies. Na een leerzame ochtend gaan ze samen op avontuur om zo vol verhalen thuis te komen. Dit jaar stappen de leerlingen en hun begeleiders in de tijdmachine. Ze gaan onder andere futuredance leren, een tijdscapsule maken en hun opa of oma bevragen over hun jonge jaren.

Breuken begrijpen


“Ik ga niet naar school. Ik ga naar de Zomerschool!” zegt Nout enthousiast. Als een van de vele kinderen die drie weken lang vijf dagen per week ‘gewoon’ naar school gaan, weet hij uit ervaring dat het toch echt anders is dan normaal. Logisch, want school is verplicht. Voor de Zaanse Zomerschool kies je zelf. “Het is gezellig en ik begrijp eindelijk hoe je breuken maakt!” Ouders kunnen op de allerlaatste lesdag op school kijken wat hun kind allemaal heeft geleerd en gedaan.

Dromen waarmaken

De Zaanse Zomerschool wordt uitgevoerd door de Weekend Academie in opdracht van stichting Zaan Primair. Er doen leerlingen van basisscholen van Zaan Primair, Agora en de Horizon mee. Met dank aan de gemeente Zaanstad. Het doel is leerlingen gelijke kansen te geven om hun dromen, wat die ook zijn, waar te maken.

Voor meer informatie over de Weekend Academie en andere programma’s, zie www.weekendacademie.nl.