SPIJKERBOOR - ‘Levend erfgoed’ is het centrale thema van de Open Monumentendagen op zaterdag 9 en zondag 10 september 2023. Natuurmonumenten opent dat weekend de deuren van tientallen cultuurhistorische gebouwen, waaronder Fort bij Spijkerboor. Bezoekers kunnen zich aanmelden voor rondleidingen vol met verrassende verhalen over het erfgoed, het omliggende groen en het leven van toen.

Natuurmonumenten beschermt naast de natuur ook het bijbehorend cultureel erfgoed, zoals eeuwenoude molens, waterwerken, kastelen, watertorens, landgoederen, forten en hoeves. De vereniging heeft zo’n 112.000 hectare natuurgebied en ruim 3.100 cultuurhistorische bouwwerken in beheer. Een klein deel daarvan is alleen te bezoeken tijdens de Open Monumentendagen. Om het erfgoed nog meer te laten leven voor de bezoekers, organiseren boswachters, fortwachters en molenaars ter plekke diverse rondleidingen en activiteiten. Ook Fort bij Spijkerboor in Westbeemster is in op zondag 10 september vanaf 11:00 uur open voor bezoekers. De fortvrijwilligers vertellen je graag alles over dit fort, wat één van de grootste forten is in de Stelling van Amsterdam.

Een volledig overzicht van alle activiteiten en deelnemende locaties van Natuurmonumenten is te vinden op: natuurmonumenten.nl/openmonumentendag.

Fotowedstrijd
Door de overdracht van historische verhalen en sprekende beelden kan erfgoed weer gaan leven. Daarom organiseren de zeven grootste erfgoedorganisaties van Nederland dit jaar een fotowedstrijd tijdens de Open Monumentendag. Bezoekers die de meest iconische foto’s maken van cultureel erfgoed in Nederland, maken kans op mooie prijzen. Meer informatie: www.natuurmonumenten.nl/omdfotowedstrijd