AMSTERDAM - Ondanks een snelle achterstand heeft Ajax zaterdagavond de koppositie kunnen verdedigen. Tegenstander Fortuna Sittard werd in de Johan Cruijff Arena met 5-2 verslagen. Hoofdrollen waren er voor Davy Klaassen, die voor de ommekeer zorgde, en Brian Brobbey die scoorde bij zijn debuut.

De gasten uit Limburg zorgden voor een verrassende opening toen George Cox in de zevende minuut ineens doeltreffend uithaalde na voorbereidend werk van Zian Flemming. Ajax heeft even tijd nodig om hiervan te herstellen en moet evenwel beducht blijven op de gevaarlijke counters van de gasten. Na een ruim half uur komen de Amsterdammers op gelijke hoogte. Na een overtreding van Rienstra op Traoré, mag Klaassen vanaf elf meter raak schieten al doet hij dit pas in tweede instantie nadat eerst de keeper en de paal er nog tussen zitten. Op slag van rust maakt diezelfde Klaassen ook de 2-1 als hij alert is bij een rebound nadat Traoré op de lat heeft gekopt.

Het lukt Ajax echter niet om door te drukken in de tweede helft en dat noopt trainer Ten Haag tot een paar wissels waaronder de debuterende Brian Brobbey. Deze staat net tien minuten in het veld als David Neres op de paal mikt, maar de debutant alert is en de 3-1 maakt. Na een handsbal voert Dusan Tadic vanaf de strafschopstip de stand verder op en in blessuretijd scoren beide ploegen nog eenmaal. Quincy Promes mag ook vanaf elf meter raak mikken alvorens Cox zijn tweede van de avond maakt: 5-2.

Ajax - Fortuna Sittard 4-1 (2-1)