ZAANDAM/AMSTERDAM - Aankomend weekend, op zaterdag 16 en zondag 17 september, staan vier grote evenementen op de kalender. Sportorganisatie Le Champion organiseert de Dam tot Dam Wandeltocht en Damloop by night op zaterdag en de Dam tot Dam FietsClassic en Dam tot Damloop op zondag. Met ruim 70.000 deelnemende wandelaars, fietsers en hardlopers is dit het sportiefste weekend van Nederland. Le Champion roept bewoners en toeschouwers op om de sporters te komen aanmoedigen.


Dam tot Dam Wandeltocht

De aftrap van het sportweekend vindt op de vroege ochtend van zaterdag 16 september plaats op de Dam in Amsterdam, met de 19e editie van de Dam tot Dam Wandeltocht. De deelnemers aan de 20, 27 en 42 km starten voor de deur van het Koninklijk Paleis aan hun wandeltocht. De 10 km-wandelaars starten in het Dam tot Dam Park in Zaandam, waar alle 12.500 deelnemers van het gezelligste eendaagse wandelevenement van Nederland finishen en feestelijk onthaald worden.

Bij hun inschrijving konden de wandelaars een donatie doen aan Pink Ribbon. Het geld wordt gebruikt voor projecten en onderzoek om borstkanker te voorkomen en om het beter te kunnen behandelen. Het opgehaalde bedrag wordt ’s middags onthuld in het Dam tot Dam Park, waar na de finish ook een gezellig wandelfeestje gevierd zal worden.

Damloop by night

Nadat alle wandelaars gefinisht zijn en de schemering over Zaandam valt, is het de beurt aan de 10.000 deelnemers van de Damloop by night. De deelnemers lopen, gehuld in een speciaal ASICS Runningshirt, door het donker een afstand van 5 Engelse Mijl (8 km) door de gezelligste straten van Zaandam. Na de start op de Vermiljoenweg kronkelt het parcours door de stad, waar langs het parcours volop DJ’s en spectaculaire lichtshows voor beleving zorgen voor de hardlopers. In de binnenstad zal het publiek rijendik staan om de hardlopers vooruit te schreeuwen naar de finish op de Peperstraat.

Dam tot Dam FietsClassic

De zondagochtend wordt in beweging getrapt door naar verwachting 3.500 fietsers. De Dam tot Dam FietsClassic brengt de deelnemers over routes van 40, 60, 85, 105 en 150 km door de IJtunnel en langs mooie Noord-Hollandse plaatsen met ‘Dam’ in de naam, waaronder Zaandam, Schoorldam, Monnickendam en Volendam. De deelnemers van alle afstanden finishen voor het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam, waar zij met gezellige livemuziek kunnen nagenieten. De late bird inschrijving voor de Dam tot Dam FietsClassic is nog t/m donderdag 14 september geopend.

Veel deelnemers stappen zondag met een extra goed gevoel op de fiets: zij hebben zich ingezet voor het Longfonds, het goede doel van de Dam tot Dam FietsClassic. De deelnemers dragen met hun vrijwillige donaties bij aan de missie van Longfonds om te zorgen dat alle longziekten de wereld uit geholpen worden.

Dam tot Damloop

Na de start van de fietsers in Amsterdam, is het de tijd voor de ruim 40.000 deelnemers van de Dam tot Damloop. Zij gaan voor een mooie sportieve prestatie op de 10 Engelse Mijl. De 37e editie van het grootste hardloop spektakel van het jaar wordt gevierd met een vernieuwde opzet van de startlocatie. De start is nog steeds in Amsterdam, maar een paar honderd meter meer richting de IJtunnel dan iedereen na al die jaren gewend is geraakt.

Na de beroemde tunnelpassage van iets meer dan een kilometer zetten de lopers koers richting Buiksloterdijk, vanaf waar het echt gezellig wordt langs het parcours. De kers op de taart volgt in de laatste kilometers in Zaandam, waar de deelnemers via de Zuiddijk en de Dam naar de finish op de Peperstraat rennen en warm onthaald worden door duizenden toeschouwers.

De Dam tot Damlopers zetten zich dit jaar in voor het goede doel Stichting MIND Us. Samen met de stichting bundelen de deelnemers de krachten om de mentale gezondheid van jongeren te verbeteren. Voor de start van de Dam tot Damloop wordt de cheque met het door de deelnemers opgehaalde bedrag overhandigd aan Stichting MIND Us.

Naast de hoofdafstand van 10 Engelse Mijl, worden zondag in Zaandam en Amsterdam-Noord ook de de Mini Dam tot Damlopen georganiseerd. Inschrijven voor deze kinderlopen is op de dag zelf niet mogelijk.

Dam tot Dam Park

Gedurende het hele sportweekend is het Dam tot Dam Park de place to be. Het park ligt in het Burgemeester in ’t Veldpark in Zaandam en is op zaterdag van 08.00 tot 00.30 uur en zondag van 08.00 tot 18.00 uur geopend voor deelnemers en toeschouwers. Het park is als festivalterrein ingericht. Centraal staat een groot podium met optredens van verschillende artiesten en DJ’s. Ook dit jaar belooft het een spetterend muziekspektakel te worden onder leiding van verschillende liveoptredens.