OOSTZAAN - Compaen heeft zaterdag de coronacompensatie aan de volleybalbond terugbetaald. Met de degradatie naar de eerste divisie hebben de Oostzaners het covidcadeau naar de Nevobo retour gezonden. De komende weken moet bij het openen van de transfermarkt blijken of de club ook nog rente moet betalen over het verblijf op een hoger niveau.


Als nummer 6 in de eerste divisie kreeg Compaen na het seizoen 2019-2020 als gevolg van de mondiale pandemie als laagst geklasseerde team de promotie naar de topdivisie. Zoals het twee jaar daarvoor ook al een onverwachte meevaller kreeg, toen door de terugtrekking van Haaglanden. Op die verrassende bevordering volgde toen het beste seizoen uit de geschiedenis van de vereniging die vernoemd is naar een Oostzaanse zeerover. Er rolde onder leiding van sterkhouders als Lars de Boer, Marvin Andringa en Michiel Majoor in de toen nog enige topdivisie een vierde plek uit. Compaen liet dat volleybaljaar de huidige eredivisionisten Vocasa, Sliedrecht Sport en Nesselande – nu Zevenhuizen – achter zich.

De symboliek was dat de drie peilers in het gloriejaar in de uiteindelijk verloren handhavingsstrijd in de eigen volgestroomde sporthal ook weer binnen de lijnen kwamen. De inzet van de vedetten van weleer was een van de noodgrepen vanaf de kant om optimaal te kunnen presteren. Net als het posteren van een van de spelers op een vreemde positie voor deze cruciale duels. Nog rigoureuzer was het besluit om twee maanden geleden tot een trainerswissel over te gaan door Sven Vermeulen te vervangen door Mark Schoone.

Kortom, van buitenaf leek alles optimaal geregeld voor een maximale prestatie. Helaas moet na de promotiedegradatiewedstrijden tegen Pegasus en Skunk de conclusie zijn dat Compaen te licht is voor de topdivisie. Het vliegende paard uit Nijmegen en het stinkdier uit Veghel gaan naar een hoger niveau, waarbij de piraten afdalen.

Slechts sporadisch tikten de Oostzaners dit seizoen het peil aan dat nodig is. Puntenmachine David Bes bood de afgelopen weken hoop en Jesse Koopman en Milan Muijs toonden soms hun mogelijkheden, maar bij de meeste spelers kwam toch naar voren dat het toneel van eerste divisie hen beter zal passen. Als team beschikte het jeugdige Compaen over te weinig persoonlijkheden om in cruciale fases het team bij de hand te nemen. Illustratief hiervoor is dat in de competitie meer dan twintig sets – een kwart van het totaal – met twee punten verschil verloren gingen.

Met veel inzet en trainingsarbeid zou nog veel gecompenseerd kunnen worden, maar daarbij kwam dat de Oostzaners ook nog eens door allerlei niet-sportieve oorzaken een rampseizoen beleefden. Er waren twee weglopers en blessures van dragende spelers. Met name het feit dat de zich explosief ontwikkelende Lars Ent in de tweede seizoenshelft door kwetsuren niet meer in actie kon komen, woog zwaar. De Alkmaarder kwam over van promotieklasser De Boemel en mocht zich door zijn imposante inbreng bij Compaen al na enkele maanden verheugen in de interesse van meervoudig landskampioen Dynamo en eredivisionist Huizen. Met de 20-jarige student had het Oostzaanse team een prima bliksemafleider voor de overige aanvallers, terwijl hijzelf ook legio punten binnen hamerde.

Het voorspelbare aanvalspatroon was zaterdag een van de tekortkomingen van Compaen. De middenblokkeerders vervulden een anonieme rol, waardoor volwassen teams als Pegasus en Skunk zich prima op de offensieve daden konden instellen.

De gastheer kreeg in de eerste wedstrijd gelijk al een mokerslag te verwerken. Met twee keer 18-25 werd er redelijk kansloos verlies. De blokkering van Compaen kreeg geen vat op het snelle spel van de tegenstander, terwijl de (net)verdediging van Pegasus wel regelmatig smashes wist te pareren. Alleen Lars de Boer kon met negen aanvalspunten in de tweede set de bezoekers verontrusten.

Pegasus was vervolgens in de tweede wedstrijd – tegen Skunk – geen schim van de ploeg uit het eerste duel. Door de overtuigende winst van de Brabanders wist Compaen dat het in de laatste ontmoeting van de dag ruim moest winnen.

Daar zag het na de eerste set ook naar uit. Coach Schoone toverde een truc uit de hoed door tweede-teamspeler Evert Hankes en passerloper Jesse Koopman op mid te zetten. Beiden brachten wat van hen verwacht werd en daarbij kwam dat David Bes weer de vorm uit de verrassende winstpartijen bij Inter Rijswijk en Zaanstad toonde. Met acht aanvalspunten uit negen pogingen had hij een ongekend rendement.

Bij 25-14 ging het Noord-Hollandse volleybalpubliek in Sporthal Oostzaan er eens goed voor zitten. Zou het seizoen vol drama voor Compaen dan toch nog een gelukkige ontknoping krijgen? Nee dus. Tot 8-8 in de tweede set kon het nog twee kanten opgaan. Hierna kwamen er te veel nulletjes in plaats van plusjes op het analyseformulier, oftewel rallyballen waarbij scores gewenst waren. Onder luide aanmoedigingen van de spelers en aanhang van Pegasus kwam Skunk via 16-25 langszij en daarmee was het degradatiedoek voor Compaen gevallen. Dat de Oostzaners de derde set met 15-13 wonnen, kon de pijn in de Twiskepolder niet verzachten.

Ze moeten weer hopen op goede berichten van de bond als de terugtrekkingen uit de topdivisie bekend worden. Een derde papieren promotie zal wel een wonder zijn, zeker ook door het terugvallen van de eredivisionisten Taurus en VCN.