OOSTZAAN - Compaen-Volley Zuid 3-1. Op zich een logische uitslag tussen de nummer 1 en 9 in de zuidelijke eerste divisie. Toch gaat achter dit resultaat een wereld aan waarheden schuil. Compaen-Volley Zuid is Oostzaan-Rotterdam. Dus de beste mannelijke volleyballers uit een boerengehucht van 9.699 inwoners tegen die uit een wereldstad met 671.125 burgers. Dat is grofweg een verhouding van 1 op 70. Of om het in volleybaltaal te schrijven: als Volley Zuid in vier sets van 25 de volle honderd punten haalt, komt Compaen tot iets meer dan een heel punt.


Topsport Rotterdam mag dan met Peter Blangé onder de directie staan van Nederlands beste spelverdeler aller tijden, het lukt nog niet erg om in zijn sport de potentie van de tweede stad van het land te gebruiken. Opvallend is dat in Zuid-Hollandse dorpen als Sliedrecht, Zevenhuizen, Capelle aan de IJssel, Rijswijk en Dordrecht het volleybal zelfs van een hoger niveau is.

Het past in een landelijk beeld. Van de tien grootste steden in ons land presteert alleen Groningen met Lycurgus in lijn van de logica van kwantiteit is kwaliteit. In het voetbal weet Feyenoord nog wel eens een door Ajax en PSV gemorst kampioenschap op te pikken.

Nee, in het volleybal is er toch vooral de dorpse dominantie. In Sporthal Oostzaan heersten zaterdag de spelers uit de in de verdrukking geraakte plaats tussen de grootmachten Amsterdam, Zaandam en Purmerend. De jongens van de Kerkbuurt, Zuideinde, Haal, Heul en Rietschoot heersten en stevenen met promotie naar de topdivisie rechtstreeks af op een plek bij de 42 teams van het land.

Compaen staat nu zeventien wedstrijdrondes gedeeltelijk of alleen aan de leiding in de poule en kan over enkele weken al een terugkeer naar het dan derde niveau in het volleybal bewerkstelligen. Gezien de krachtsverhoudingen in drie van de vier sets is zo’n overgang ook wel nodig om voldoende prikkels te houden. Met de setstanden 25-12, 25-13 en 25-14 toonden de Oostzaners een dit seizoen nog niet eerder getoonde overmacht. Trainer/coach Mark Schoonen zag dat zijn afwezigheid door een weekje wintersport de vorm van zijn selectie bepaald niet had aangetast. Smetje was het volstrekt onnodige verlies door slordig spel in de derde set met 23-25.

Mooi ook weer om te zien hoe Compaen als collectief presteert. Bewijs hiervoor is dat liefst vier spelers een hoge puntenproductie leverden. Via aanval, blokkering en service kwamen David Bes en Milan Muijs tot 17 punten, middenblokkeerder Evert Hankes tot 16 punten en Koen van de Wetering tot 13 punten. De zeeroversploeg heeft dus veel wapens aan boord. De munitie voor de aanvallers kwam tweeënhalve set lang van Jasper Geerdink, die zijn spelverdelersrol dit seizoen weer met verve heeft opgepakt.

De komende twee weken zullen bepalen wanneer Compaen de promotie binnenhaalt. Er wachten dan de uitbeurten bij de nummer 4 PDK/Huizen 2 en nummer 2 Next Volley. Dat die plaats in de topdivisie er komt – voor de eerste maal op eigen kracht na een eerdere speelrechtruil en coronacompensatie – is wel zeker. Het is een knappe prestatie voor een club die eind vorig seizoen nog vijf spelers verloor aan betere verenigingen.