RIJSWIJK - Verliezen en genieten. Dat kan. Compaen deed het. In de topambiance van De Altis in Rijswijk warmden de Oostzaanse volleyballers zich ondanks de nederlaag met 3-1 aan vele zaken.

Op de eerste plaats aan de strijdlust in een wedstrijd om niets van een team dat door blessures maar net genoeg spelers binnen de lijnen kon brengen. Aan de succesvolle smashes van de begin-twintigers David Bes en Calvin Ooms, de rustgevende regierol van de pas 18-jarige Cris de Jong en het sloperswerk van Daniël Homburg vanaf de driemeterlijn.

Het was ook het decor, waarin slecht spelen onmogelijk is. Inter Rijswijk mag om de week acteren in een schitterende accommodatie. Er was een mega-scorebord met daarop trotsmakend de kruisende degens uit het logo van Compaen. Er waren ballenkinderen, een speaker, een dj, muziek, volle tribunes en nagenoeg foutloze arbitrage. Sporthal Oostzaan heeft natuurlijk de Wall of Fame met de volleybalinternationals en de meedeiners van barman Mario, maar dit is wel verschrikkelijk jaloersmakend.

Het kon zo ook alleen maar een leuke wedstrijd worden en dat werd het ook. In een prettige sfeer werkten beide teams het duel af. De bloedneus bij de Jong al bij de eerste rally in de wedstrijd had ook niets met verhitte gemoederen te maken. De ene tiener was met de andere tiener - Jason Hartman - in aanraking gekomen.

Coach Sven Vermeulen werkte zich moeizaam uit zijn trainingspak, maakte wat huppelpasjes en rekoefeningen en kwam in het veld. De Wet van Murphy gold bij Compaen, dat door malheur toch al niet kon rekenen op de inbreng van Allard Rieuwers, Sjoerd van Tol, Kevin de Jong en Koen van de Wetering slechts in beperkte mate inzetbaar wist.

Het was allemaal te veel van het verkeerde voor de nummer 10 in de topdivisie in de eerste set. Ketsers in de passing en de betere middenblokkeerders van de thuisploeg waren bepalend. Bij 11-4 kwam De Jong met prop in de neus weer in het veld, maar toen kon alleen nog het aanzien gered worden (25-12).

Hierna voltrok zich in de tweede set het Zaanstad-scenario met de twee gezichten van Compaen (13-25). Ooms zette met zijn opslag Inter Rijswijk onder druk, Hartman wist de hoge en krachtige aanval van de thuisploeg twee keer met een blokkering te beteugelen en Homburg en Bes noteerden slechts enkele rallyballen tussen hun vele doeltreffende aanvallen. Aan de andere kant waren er ook wat slordigheidsfouten van de Zuid-Hollanders, mogelijk door een drie weken durende coronacyclus.

De derde en vierde set was er weer een moedig strijdend Compaen, dat uiteindelijk te kort kwam (25-19 en 25-22). Tot halverwege de sets was er sprake van een gelijke strijd. Over het geheel genomen ging de wedstrijdwinst terecht naar Inter Rijswijk. Op het midden was de thuisploeg dominant en de buitenaanval wat stabieler.