OOSTZAAN - Jubilaris Compaen heeft zich zaterdag gulzig getoond bij het verorberen van de verjaardagstaart. De vereniging, die op 2 oktober 1961 als onderwijzersclubje werd opgericht, liet slechts de kruimels aan visite VCV. Het feest in Sporthal Oostzaan was groot na afloop. Openen met twee verliespartijen in de Topdivisie smaakte slecht en de overtuigende winst met 3-0 via 25-17, 25-18 en 25-22 ging er dan ook in als koek. De maximale zeges van dames 1 en heren 2 vormden de slagroom op de tractatie.


Overal in de kantine hing het cijfer 60 en dat duidde niet op het aantal eigen fouten van de bezoekende Veenendalers in het hoofdprogramma van deze heugelijke dag. Wel was het zo dat voor de gasten het veld vaak te klein was en het net te hoog. Zij verrasten vorige week nog met een winstpunt in de partij tegen het gereputeerde Sliedrecht Sport 2, maar dit keer was er slechts een minimale bijrol.

Onder het toeziend oog van internationals als Geert Trompetter, Ellie Lust, Pieter-Jan Leeuwerink, Teun en Anne Buijs, Martin Teffer en Justin Sombroek op de teruggekeerde Wall of Fame ging de zeeroversclub er met de buit vandoor.

Dergelijke volleybalgoden staan er nu niet meer in het veld bij Compaen, maar verschillende spelers lieten wel zien hoe talentvol ze zijn. Dat gold bijvoorbeeld voor de twee jongsten van het stel: Koen van de Wetering en Calvin Ooms.

Ondanks hun jeugdigheid combineerden de beide buitenaanvallers brute kracht met doordachte spelintelligentie. Mooiste voorbeeld van dat laatste was een plaatsbal na een pipe van Ooms, wiens ouders gerespecteerde eredivisievolleyballers waren. Hij prikte de bal op 11 centimeter over het net, ver weg van de graaiende VCV-handen.

Van de Wetering baarde op een andere manier opzien. In vroegere jaren kwam de spichtige Heemskerker nog wel eens op service in het veld om met zijn smerige float dood en verderf te zaaien bij de tegenstander. Lange tijd bleef dat wapen in de kast, tot afgelopen zaterdag. In de derde set, de enige periode dat VCV enigszins in de buurt van Compaen kon blijven, produceerde hij vanaf de achterlijn vijf aces.

Ooms en Van de Wetering droegen samen met de ervaren libero Mike Kruizinga ook bij aan een solide passfundament. Hierdoor kon spelverdeler Koen Baas met veel snelheid en variatie zijn aanvallers bedienen. Met een scoringspercentage van bijna 50 procent lieten zij zien wel raad te weten met de setups. Het aantal eigen fouten in alle facetten van het spel was bijna de helft lager dan bij de eerdere verliespartijen tegen Sovoco en Volley Tilburg.

Compaen vervolgt de competitie zaterdag in het mausoleum van Galgenwaard om daar VV Utrecht te bestrijden.