OOSTZAAN - Compaen heeft zaterdag topdivisievolleyballes gekregen. De voor dit niveau benodigde krachtige aanval, lastige opslag en gesloten blokkering waren drie sets aanwezig bij leermeester Volley Tilburg.


Verlies in de vierde competitieronde is geen schande voor de debutant. De Brabanders draaien namelijk al seizoenen lang steevast in de top mee. 013 verzamelt elk jaar de beste spelers uit de provincie en soms zelfs van buiten de landsgrenzen om de ambitie van promotie naar de eredivisie waar te maken. Ook dit seizoen zal de ploeg naar verwachting lang in de race meedoen. Het kon wel weer eens uitdraaien op een tweestrijd met Zaanstad, net als drie jaar geleden.

Compaen kende een moeizame voorbereiding op de wedstrijd. De afgelopen week moesten aanvaller Koen van de Wetering en spelverdeler Kevin de Jong door ziekte in de omgeving afhaken. Hun vervangers waren Milan Muijs (18) en Cris de Jong (16). Laatstgenoemde speler ontwikkelt zich mede door de wekelijkse training met Jeugd Oranje op Papendal stormachtig. Deze twee volleyballers en Jasper Geerdink (19) en Siebe Korenblek (18) zorgden er voor dat er zo maar vier tieners deel uitmaakten van de selectie. Een niet alledaags verschijnsel in de topdivisie.

De Facebook-kijkers thuis en de enkele buitenstaanders in de praktisch verlaten Sporthal Oostzaan - van de veiligheidsregio moesten ook de kantine en de kleedkamers dicht - kregen zaterdag een indruk van de potentie van de 2.13 meter-lange Korenblek. Met vijf aanvals- en vier blokpunten liet hij zien dat Compaen veel plezier aan hem kan beleven.

Het duel begon nog wel mooi voor de formatie van het coachduo Bob Hartman/Sven Vermeulen. Compaen had in de eerste set bijna voortdurend de leiding. De blokkering wist rechtstreeks of indirect de aanval van Tilburg te beteugelen, tipballen werden onschadelijk gemaakt, Allard Rieuwers en Jasper Geerdink scoorden regelmatig aanvallend en Jesse Koopman produceerde drie service-aces.

Na de winst met 25-22 was het eigenlijk wel over met de dadendrang van Compaen. In de derde set was er bij 4-3 nog een minimale voorsprong, maar dat was nauwelijks vermeldingswaardig. Voor het overige heerste Volley Tilburg. De setstanden van 18-25, 18-25 en 17-25 illustreerden de overmacht. Vooral de diepe en geplaatste floatservice van Thomas van de Ven en de keiharde sprongopslag van Lucas Vermeulen zaaiden veel verderf in de passlinie van de Oostzaners.

Komende zaterdag wacht de derby met Zaanstad. Normaal goed voor een volle kolkende Sporthal Oostzaan, nu wordt het opnieuw een onheilspellend decor. Tenzij premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge dinsdag anders beslissen en de complete accommodatie op slot gaat.