OOSTZAAN - Topdivisionist Compaen heeft een teleurstellende eerste seizoenshelft in mineur afgesloten. Met een pass tegen het plafond en een tegen de muur kwam er letterlijk en figuurlijk een passend einde aan de wedstrijd tegen Peelpush (0-3).

De Compaen-kerstboom telt daardoor veel ballen en weinig lichtjes. Met twee schamele winstpartijen en drie vijfsetsverliespartijen komt de totaalscore halverwege de competitie op slechts negen punten. In de donkere dagen voor 25 en 26 december moet bedacht worden hoe het beter moet. Om zich daarna met bloed, zweet en trainen voor te bereiden op de tweede seizoenshelft, die een verwoede degradatiestrijd met tal van andere zwakke broeders zal brengen.

Volleyballend Oostzaan had het zich bij de start heel anders voorgesteld. Er was de hoop dat met een jonge, enthousiaste groep aangevuld met een routinier betere tijden zouden aanbreken. Vooralsnog vertoont de eerste seizoenshelft nog maar weinig verschil met die van het vorige jaargang. In 't Twiske houden ze zich vast aan het gegeven dat het met jeugdige sporters bij de vooruitgang ook ineens heel snel kan gaan.

Het chagrijn onder de kerstboom werd zaterdag alleen nog maar groter, omdat er in het duel zeker meer had ingezeten. Op basis van inzet wist Compaen het betere Peelpush alle sets prima bij te houden, om telkens in de slotfases met eigen fouten de zaak weer uit handen te geven.
Zo bleven de Oostzaners in de eerste set heel goed in het spoor van de tegenstander, die enkele plaatsen hoger geklasseerd staat. Ondanks vijf foutieve opslagen kon het bij 21-22 nog alle kanten op. De daarna volgende missers bij de services voor 20-22, 22-23 en 22-25 waren echter fataal.

Nog meer kansen op beter waren er in de tweede set. De Peelpoetsers, bijnaam vanwege de vele aanvallen die zij van de grond dweilden, namen aanvankelijk enkele punten voorsprong. Defensief werk van libero Jelmer Lubberts en smashes van diagonaal Calvin Ooms brachten Compaen bij 12-11 voor de eerste keer aan de leiding. Er was sprake van een boeiend duel, waarbij beide teams nagenoeg niets voor elkaar onderdeden. Bij 24-23 was de thuisploeg slechts een goede actie verwijderd van 1-1 in sets. Die kwam er niet. Een blokkering van Peelpush betekende 24-25, waarna de scheidsrechter besloot dat een aanval van Ooms niet de netrand had gepasseerd.

Het allervervelendst voor Compaen was wel het verloop van de derde set. Ook nu weer was het krachtsverschil minimaal. Bij 24-22 maakte de aanhang in Sporthal Oostzaan zich op voor een vierde set. Twee aanvalskansen waren echter niet aan de thuisploeg besteed. Met twee opslagaces van Tomasz Gryglicki beslisten de Limburgers de wedstrijd alsnog in hun voordeel.

Compaen hervat de competitie zaterdag 14 januari in de Hel van Protos, de hekkensluiter in de topdivisie.