OOSTZAAN - Compaen heeft deze week een bekerwedstrijd gewonnen. Dat is nieuws, want de Oostzaanse piraten stranden bijna altijd al in een vroeg stadium in de jaarlijkse strijd om het zilverwerk. Om de volleyballers reeds in een premature fase van alle illusies te beroven, meende de bond de mannen voor het tweede achtereenvolgende jaar een voorronde in de maag te moeten splitsen.

In de wetenschap dat zaterdag in de eigen sporthal het traditionele Westvasttoernooi op het programma staat, diende de confrontatie met competitietegenstander NVC op een doordeweekse avond afgewerkt te worden. Het was zeker in de eerste en tweede set een spannende aangelegenheid. Het krachtsverschil was in ieder geval kleiner dan dat tussen de damesteams van Nederland en Turkije, die tegelijkertijd hun potje afwerkten. De thuisblijvers hadden in dat opzicht dus ongelijk.

Nog maar anderhalve week geleden trof Compaen NVC ook al, toen in een oefenwedstrijd. De gasten lieten woensdag zien in het echte werk meer waard te zijn. Ze toonden meer stabiliteit in de passing, alleen was ook nu weer het opslagwerk dramatisch.

De Oostzaners beginnen dit seizoen na de zoveelste uittocht met vier nieuwkomers. De entree van libero Taran Jonk, mid Jesse Koopman, aanvaller Calvin Ooms en spelverdeler Sven Vermeulen maken Compaen met een gemiddelde leeftijd van onder de 21 jaar tot de jongste ploeg in de eerste divisie. Voorlopig lijkt de club nog wel even de kraamkamer van de eredivisie te blijven.

Illustratief voor het proces bij Compaen was de slotfase van de eerste set. De thuisploeg keek daarin bijna steeds tegen een achterstand aan. Op 24-25 kwam het nieuwste talent Milan Muijs - nog maar 16 jaar maar wel 1,96 meter - op service binnen de lijnen. Na een ketser op zijn opslag verdween het setpoint van NVC en vervolgens kon de toen scherpe Koen van de Wetering 27-25 binnenslaan.

Ook in de tweede set kwam deze uitslag op het bord. Beide teams deden niets voor elkaar onder en bij 23-24 was NVC opnieuw een klap van setwinst verwijderd. Als ware het een geroutineerde ploeg wist Compaen ook nu weer in de beslissende fase doeltreffend te zijn.

In de derde set werd het spel van de formatie van het coachduo Bob Hartman/Ralf Muijs rommelig en de aanval kwam nauwelijks uit de verf (20-25). De vierde set ging tot 8-8 gelijk op. Hierna waren er drie scorende blokkeringen, waarbij Jesse Koopman toonde een grote aanwinst te zijn. Na 13-9 geloofde NVC het verder wel en kon Compaen eenvoudig met 25-16 zegevieren.

De Oostzaners mogen nu op 14 september in een poule de eerste ronde afwerken. Dat gebeurt in Enkhuizen, waar namens Madjoe een weerzien met Rick van Baar wacht. De organiserende club heeft nog meer ex-eredivisiespelers binnen de gelederen, dus wordt het een zware klus voor Compaen. De andere tegenstanders zijn HHB/CSV en Holtland/Setup.