UTRECHT - Compaen is op comingout-dag in Galgenwaard volledig uit zijn schulp gekropen. De gevreesde thuisploeg VV Utrecht kreeg bij vlagen alle kleuren van de regenboog te zien. Misschien ligt er over twee of drie jaar wel een pot goud op de Oostzaanse zeerovers te wachten. De ontbolstering van het Twisker talententeam kreeg op deze achtste oktober gestalte. Tieners en begin twintigers toonden in de catacomben van het stadion hun toekomstperspectief. Zagen we daar hoog op de tribune Redbad Strikwerda, de coach van landskampioen Dynamo, de duim omhoog steken uit bewondering?


VV Utrecht-Compaen was een heerlijk volleybalgevecht, waarbij in drie van de vijf sets beide teams elkaar geen centimeter ruimte gunden. Dat de met gelouterde ex-eredivisiespelers opererende thuisploeg zegevierde met het kleinst mogelijke verschil (18-16 in de vijfde set) was slechts een smetje.

Net als eerder tegen VCV (20-18 in de barrage) strandden de piraten zo na een lange strijd in het zicht van de haven. Hoe zuur het verlies in Utrecht ook was, het spel liet zien dat het met het proces bij Compaen wel goed zit. Na de metamorfose (vier nieuwe spelers, twee blijvers op een andere positie) combineren de Oostzaners hun talent nu aan vechtlust.

Vorig seizoen was deze confrontatie in Galgenwaard een terechtstelling, die er voor zorgde dat voor de bezoekers de meter in de nabij gelegen parkeergarage niet te veel opliep. Dit keer liep de speeltijd naar de twee uur, waarbij de gasten ook twee sets de rol van beul vervulden.

Zonder ontzag trad Compaen de opponent tegemoet. Lars Ent en David Bes piekten als de Domtoren boven het Utrechtse speelveld uit. In het achterveld raapte libero Jelmer Lubberts in zijn geel-zwarte outfit als een bij op zoek naar honing alle verloren balletjes op. 'Sloper' Calvin Ooms speelde zijn beste wedstrijd van dit prille seizoen en Vasi Mandelaris wist de blokkering aan de andere kant van het net goed te misbruiken.

In de eerste en twee sets lag het initiatief bijna altijd bij Compaen. Via 25-27 en 22=25 kwam er de voorsprong van 0-2. De derde en vierde set lieten de gerijpte VVU-spelers zien dat er met hen niet te spotten viel. Snoeiharde sprongservices, van met name Bas van Gilst, en torenhoge en keiharde buitenaanvallen werden de Oostzaners noodlottig (25-20 en 25-14). Het werd ook duidelijk dat Utrecht met veertien volwaardige volleyballers aantrad, waardoor de coach lekker kon doorwisselen tot de optimale formatie binnen de lijnen stond.

In de vijfde set richtte Compaen zich weer op. De vechtlust keerde terug en Lars Ent produceerde vanuit het luchtruim vier voltreffers. Met een blok van Jason Hartman, de kleinste aanvaller op het veld, werd het 7-10 en gloorde er hoop. Het was echter opnieuw Van Gilst die Utrecht met zijn opslag op het juiste spoor zette. Na 11-11 was er pas bij 18-16 een marge van twee punten.

Compaen hoopt volgende week in de eigen thuishaven in het duel met Vives aanvalskanon Sjoerd Hoogendoorn te kunnen beteugelen.