OOSTZAAN - De bijnaam van Haarlemmers is muggen, al sinds de 15 eeuw. Het schijnt verband te houden met het voormalige moerasgebied rond hun woonplaats, maar het kan ook te maken hebben met hun traditionele kleinzieligheid. Feit is dat Compaen zich zaterdag lek liet prikken door de volleyballers van Spaarnestad uit de provinciehoofstad. Net als de irritante insecten bleven zij in Sporthal Oostzaan gedurende de gehele confrontatie maar rondzoemen en steken om zich met bloed te kunnen laven. Alleen kordaat optreden zou een einde aan die ergernis kunnen maken, maar Compaen gedroeg zich als een vette hommel in de herfst na een lange zomer. Brommend, verscholen in een hoekje, krachteloos en onvoldoende in staat zich te verweren.


In de korte reeks van onderlinge ontmoetingen zorgde Spaarnestad vaker voor onrustige nachten bij Compaen. De laatste keer, in de krochten van de Beijneshal, voelden de muggen zich dermate thuis dat de zeerovers vol met bulten en jeuk 023 verlieten.

De hoop was dat met die traditie gebroken zou worden. Bij Spaarnestad zwermde immers nog meer nieuw volk dan bij Compaen en bovendien ontbrak bij de bezoekers Jary Kroon, wiens bijnaam op sociale media vlinder is. Aan het begin van de avond was het nog de mug tegen de olifant. Compaen, door de afwezigheid van routinier Vasileos Mandelaris een veredeld juniorenteam met wat dispensatiespelers, had niets te duchten van de puntloze hekkensluiter in de topdivisie. In de eerste set waren er vier opslagaces, diagonaal Calvin Ooms ontpopte zich met acht aanvalspunten als een onvervalste puinruimer en tussendoor waren er veel service- en smashfouten bij Spaarnestad.

Toch tekende zich na een op het oog gerustellende marge van 18-13 al iets af. De Haarlemmers werden iets zuiniger met missers en twee ketsers op de receptie, zoals onze Zuiderburen zeggen, bij de formatie van coach Sven Vermeulen leidden tot 23-22. Een bevochten netfout zorgde er voor dat het geen gelijke stand werd, maar setpoint voor Compaen. Niet voor het eerst kwam het beslissende punt (25-23) via een blokkering van de 18-jarige setupper Cris de Jong, die door het plotselinge vertrek van Thomas Konijn dit keer Kevin de Jong als plaatsvervanger wist.

Vanaf de tweede set zette de opmars van Spaarnestad zich voort. Compaen kon met uitzondering van korte fases in de wedstrijd geen vuist meer maken, al waren de dreunen van de herstelde Lars Ent wel imponerend. De Oostzaners serveerden simpel, waardoor de jeugdige middenblokkeerders in het spel betrokken konden worden. Als er al enige druk vanaf de achterlijn was dan losten diagonaal Bart Vlasblom of Ton Vos de zaak voor spelverdeler Yorick van Viersen wel op.

De drie ervaren krachten namen hun team op sleepbouw, terwijl het jeugdige Compaen stuurloos was. Pijnpunt was vooral de blokkering en de veldverdediging, die grote gaten lieten vallen. Zonder groots spel was er in de eindfase van de tweede set nog wel de mogelijkheid om op 2-0 te komen. Twee setpoint waren echter niet aan de thuisploeg besteed. Met 28-30 trok Compaen voor de zoveelste keer dit seizoen na een verlenging aan het korte eind. Dat het beslissende punt viel uit een opslag via de netrand maakte het helemaal schlemielig.

In de derde en vierde set was er tot 14-15 nauwelijks krachtsverschil, maar daarna wist Compaen de side-outs moeilijk te scoren. De bal kwam maar niet op de grond bij de hardwerkende opponent, die ondanks de benarde positie op de ranglijst een bewonderingswaardig enthousiasme aan de dag wist te leggen. Via 19-25 en 22-25 werd het 1-3.

De Oostzaners vervolgen de competitie zaterdag tegen Donki Sjot in Den Dungen.