OOSTZAAN - Het krachtsverschil tussen Compaen en Volley Tilburg is in een jaar tijd onveranderd gebleven. Net als bijna twaalf maanden geleden werd het 1-3, alleen scoorden de Oostzaners toen in de sets drie punten meer.


Het was opnieuw een confrontatie tussen de aankomende en gearriveerde toppers. Waar de Brabanders verschijnen met een team van geroutineerde topdivisiespelers, moeten de meeste Compaeners zich nog bewijzen op dit niveau. Het verschil in ervaringsjaren betaalde zich zaterdag uit in Sporthal Oostzaan.

In alle facetten van het spel was Volley Tilburg beter. De aanval was krachtiger en slimmer, de blokkering vaker gesloten en de opslag gevaarlijker. Duidelijk werd dat het bereiken van de top van de poule door Compaen nog even op zich laat wachten. Geen schande, want in feite is - de vier wedstrijden in het coronaseizoen niet meegerekend - de formatie van het trainersduo Bob Hartman/Sven Vermeulen een nieuwkomer in de topdivisie. Alleen door de herindeling kon de nummer 6 van de eerste divisie een stapje omhoog.

Positief was dat het spel ten opzichte van de seizoensstart bij Sovoco verbeteringen vertoonde. Ten opzichte van de eerdere nederlaag in vier sets lag het aantal opslag- en aanvalsfouten beduidend lager. Daar staat tegenover dat de hoeveelheid directe punten uit service en blokkering ook aanzienlijk minder was. Pas aan het einde van de vierde set produceerde jonkie Jason Hartman de eerste ace namens de Compaeners. De score bij de netverdediging bleef beperkt tot vier punten.

Zonder dat de Oostzaners ook maar zicht hadden op winst werd het in eerste en tweede set 21-25 en 19-25. Zij hadden in de derde spelperiode wel steeds de leiding. De pass was toen redelijk onder controle, waardoor er meer variatie in de aanval kon komen. Waar eerder in de wedstrijd de punten uitsluitend van de buitenaanvallers David Bes en Calvin Ooms moesten komen, kwam er later een goede inbreng van de invallers Allard Rieuwers op diagonaal en middenblokkeerder Jesse Koopman. Van de laatste vijf punten in de set maakte laatstgenoemde er drie (25-23).

Volley Tilburg zette vervolgens in de vierde set weer de verhoudingen recht. Compaen ging met 11-25 kansloos onderuit.

Komende zaterdag speelt de Oostzaanse ploeg opnieuw thuis, tegen VCV uit Veenendaal. Vermoedelijk zullen de krachtsverschillen dan minder groot zijn.