ZAANDAM - Onder grote belangstelling organiseerde Sportbedrijf Zaanstad het derde Zaanse Sportcongres op woensdag 18 oktober in Topsportcentrum De Koog. ESPN presentatrice Sanne van Dongen heette eenieder welkom en ging in gesprek met wethouder Sport Gerard Slegers en manager sportstimulering Brian Melis over het centrale thema: "Een vitale sportvereniging, een leven lang bewegen." Zo'n 150 vertegenwoordigers van bijna 50 verschillende Zaanse sportverenigingen waren aanwezig.

GROEIMINDSET

Bart Heuvingh topsportbegeleider en talentontwikkelaar bij AZ, inspireerde de aanwezige trainers en bestuursleden met zijn energieke presentatie over groeimindset. Gebaseerd op zijn eigen ervaring als (jeugd)sporter en professioneel topsportbegeleider, wist hij iedereen te boeien. De aanwezige verenigingen hebben na afloop het boek van Bart over groeimindset ontvangen, om zich verder te verdiepen en deze mindset toe te passen op de sportclub.


VEILIG SPORTKLIMAAT ZAANSTAD

Maar liefst drie sportverenigingen ontvingen uit handen van wethouder Gerard Slegers de erkenning voor het Veilig Sportklimaat beleid. Zwemvereniging De Zaan, korfbalvereniging Furore en voetbalclub Blauw-Wit hebben het Veilig Sportklimaat beleid op orde en mogen dit op de accommodatie tonen middels een groot en herkenbaar bord.

DERTIEN VERSCHILLENDE WORKSHOPS

In de workshoprondes kwamen maatschappelijke thema's aan bod zoals: breed motorische ontwikkeling, gezonde kantine, talentontwikkeling, toekomst bestendige vereniging en duurzaamheid. Onderwerpen die gezamenlijk een bijdrage leveren aan een vitale sportvereniging. Nieuw tijdens deze editie van het congres, was een speciaal aanbod voor trainers en coaches. De interesse voor deze workshops was groot.

Tot slot was er, tijdens het borrelmoment, ruim de gelegenheid kennis te maken met andere sportverenigingen en verder van gedachten te wisselen. Verenigingsvertegenwoordigers die na afloop van het congres verdieping zoeken over bepaalde thema's, kunnen te allen tijde terecht bij het team van verenigingsondersteuners van Sportbedrijf Zaanstad.