ZAANDAM - Zaterdag 9 en zondag 10 maart is Leiden het strijdtoneel van de Jaargang finales zwemmen. De snelste 18 zwemmers van Nederland in de leeftijdsklasse tot 2008 meisjes en 2007 jongens konden zich hiervoor plaatsen. Normaal gesproken gaan er namens zv de Zaan zo'n 4 a 5 zwemmers naar deze finales, waar de zwemtoekomst van Nederland samen komt.

Dit jaar echter, mogen maar liefst 11 zwemmers van de zwemselectie van zv de Zaan aan deze wedstrijd deelnemen. Een unicum voor de vereniging, dat daarmee een van de grootste aantal deelnemers van Nederland zal afvaardigen. Al deze zwemmers komen uit de eigen kweekvijver en zijn door de grote eigen trainersstaf opgeleid. Bij de deelnemers zitten enkele medaille kandidaten. De laatste trainingen van deze week staan voor deze zwemmers in het teken van de finales, zodat ze daar optimaal aan de start kunnen komen.

De huidige jeugdgroep bestaat uit 35 zwemmers, en is ook in de breedte zeer sterk. Dat heeft er in geresulteerd dat naast de 11 zwemmers die in Leiden mogen zwemmen, het jeugdteam in zijn geheel zich als 2e voor de teamfinale van zondag 7 april in Den Haag heeft geplaatst.